kiszone buraki

Dodatki « poprzedni | następny »
bogda46 - Przepis na: kiszone buraki offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 158
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
kiszone buraki
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 5

na zdrowie dla każdej damy


danie wegetariańskie
trudność: łatwe
czas:

kiszone buraki - SKŁADNIKI:

  • 3-4 buraki (na litrowy słoik)
  • letnia przegotowana woda
  • skórka z chleba

kiszone buraki - PRZYGOTOWANIE:

Buraki namoczyć przez godzinę i porządnie wyszorować . Pokroić w cienkie plastry lub w paski , włożyć do słoika , dodać kawałek skórki chleba i zalać wodą . Odstawić na 5-7 dni . Po tym czasie zlać zakwas . Buraki można zalać jeszcze raz i po 2 dniach użyć do zupy .





Zakwas jest dobry przy anemii , zapobiega zakrzepom krwi , przeciwdziała rozwojowi bakterii , wspomaga pracę wątroby i nerek .

Najlepiej pić po pół szklanki dwa razy dziennie przed posiłkiem


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do kiszone buraki (strona 1 z 1)  
Pasikonik

Pasikonik
offline

2010-10-25 17:25
Sól nie jest konieczna przy kiszeniu buraków? Widziałem kilka przepisów, które zawierały sól. Oczywiście wolałbym bez soli, ale też chciałbym, żeby się ukisiły, a nie np. zepsuły.

Pozdrawiam
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Dodatki
Kapusta pekińska na ciepło z marchewką Nutella śliwkowa  Surówka z czerwonej kapusty
Fasolka smażona na maśle z bułka tartą Marchewka z groszkiem i brokułami Paszteciki drożdżowe inaczej
Kanapkowa pasta serowa Szpinak z jajeczkiem Zakwas żytni domowy
Panierowany ser do obiadu Kapusta ze śmietaną Hummus sezamowy

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane