kiszone buraki

Dodatki « poprzedni | następny »
bogda46 - Przepis na: kiszone buraki offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 158
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
kiszone buraki
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 5

na zdrowie dla każdej damy


danie wegetariańskie
trudność: łatwe
czas:

kiszone buraki - SKŁADNIKI:

  • 3-4 buraki (na litrowy słoik)
  • letnia przegotowana woda
  • skórka z chleba

kiszone buraki - PRZYGOTOWANIE:

Buraki namoczyć przez godzinę i porządnie wyszorować . Pokroić w cienkie plastry lub w paski , włożyć do słoika , dodać kawałek skórki chleba i zalać wodą . Odstawić na 5-7 dni . Po tym czasie zlać zakwas . Buraki można zalać jeszcze raz i po 2 dniach użyć do zupy .





Zakwas jest dobry przy anemii , zapobiega zakrzepom krwi , przeciwdziała rozwojowi bakterii , wspomaga pracę wątroby i nerek .

Najlepiej pić po pół szklanki dwa razy dziennie przed posiłkiem


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do kiszone buraki (strona 1 z 1)  
Pasikonik

Pasikonik
offline

2010-10-25 17:25
Sól nie jest konieczna przy kiszeniu buraków? Widziałem kilka przepisów, które zawierały sól. Oczywiście wolałbym bez soli, ale też chciałbym, żeby się ukisiły, a nie np. zepsuły.

Pozdrawiam
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Dodatki
Soczewica w ostrym sosie Jabłka z majerankiem Ostra pasta jajeczna
Zasmażana kapusta do obiadu Pieczone ziemniaczki z peperoni Bałkańska ljutenica
Smażone ziemniaczki z czosnkiem i peperoni Młode ziemniaczki w ziołach  Mizeria z ogórków i cebuli
Domowa przyprawa do sałatek Suszone pomidory w oliwie z ziołami Kawałki ziemniaków pieczone w przyprawach i tymian

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Twoja ulubiona odmiana śliwek to:

 
 Twoja ulubiona odmiana śliwek to:

głosuj
 

Ostatnio komentowane