Przyjaciółka

Przyjaciółka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 255]

Kulebiak z łososiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 740
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Poeksperymentuj z tradycyjnymi przepisami i przygotuj kulebiak w wersji "exclusive"! Rybna wersja idealnie sprawdzi się podczas kolacji wigilijnej.

Kulebiak z łososiem

Składniki:

Kulebiak z łososiem

 

  • 12 dag pieczarek
  • cebula
  • 3 łyżki oleju
  • pęczek natki
  • 7 dag ugotowanego ryżu
  • 50 dag fileta z łososia ze skórą
  • 250 ml mleka
  • 275 g ciasta francuskiego
  • żółtko

Sos

Sposób przygotowania:

Kulebiak z łososiem
1. Pieczarki oczyść, pokrój w półplasterki. Cebulę posiekaj, zeszklij. Dodaj pieczarki, przesmaż, dopraw. Przełóż do miski, wymieszaj z ryżem i 1/2 pęczka natki.

2. Filety oczyść z łusek, opłucz, osusz. Włóż do rondla, zalej mlekiem, zagotuj. Zmniejsz ogień, dopraw pieprzem i gotuj ok. 5 minut bez przykrycia. Rybę wyjmij, usuń skórę, mięso podziel na kawałki, wymieszaj z pieczarkami i cebulą, dopraw.

3. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto podziel na dwa prostokąty o szerokości 11 i 14 cm. Mniejszy połóż na blasze, ponakłuwaj widelcem. Wyłóż na niego farsz pozostawiając czyste brzegi. Brzegi posmaruj żółtkiem rozkłóconym z odrobiną wody. Przykryj szerszym płatem, dokładnie zlep brzegi. Wierzch posmaruj żółtkiem, widelcem odciśnij wzorek na brzegach ciasta. Piecz w temp. 200 st. C z termoobiegiem ok. 30 minut.

4. Na sos śmietankę i wino wlej do rondla, dodaj sól i pieprz. Gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodaj posiekaną natkę.