Lody słony karmel

Gosia85

Mistrz Kuchni
Przepisy: 88
zdjęcia: 1 z 5
Lody słony karmel
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Idealne połączenie słodkiego ze słonym :) Bardzo polecam, bo to najlepsze lody na świecie!!!


trudność: trudne
czas:

Lody słony karmel - SKŁADNIKI:

  • SKŁADNIKI:
  • 200 g cukru
  • 500 ml pełnego mleka
  • 1/4 do 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 5 dużych żółtek
  • pół łyżeczki aromatu waniliowego

Lody słony karmel - PRZYGOTOWANIE:

PRZYGOTOWANIE: Cukier wysypujemy na patelnie lub do szerokiego garneka z grubym dnem. Ustawiamy średnią moc palnika i gotujemy bez mieszania, aż cukier na brzegach zacznie się rozpuszczać. Wtedy zaczynamy mieszać, aż cukier się całkowicie rozpuści. Gotujemy dalej rzadko mieszając, aż powstanie bursztynowy karmel.Natychmiast dodajemy wcześniej odmierzone mleko ( reakcja będzie wybuchowa, ale spokojnie nic nie pryska tylko bulgocze i po chwili ustanie).Dodać także 1/4 łyżeczki soli. Mieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia karmelu. Żółtka ubić rózgą lub trzepaczką, następnie cały czas ubijając dodać lekko przestudzone mleko karmelowe.Nie ubijać zbyt gwałtownie, bo zrobi się niepotrzebna piana. Całość gotujemy ( nie doprowadzając do wrzenia, bo masa się zwarzy). Masa musi zgęstnieć i będzie gotowa kiedy będzie przykrywała grzbiet łyżki (nie będzie z niego spływała),.* Ja gotowałam na małym ogniu cały czas mieszając i od czasu do czasu ściągałam z palnika. Za pierwszym razem jak robiłam masa mi się zwarzyła więc teraz byłam ostrożna. Ściąganie z palnika zdało egzamin. Przygotowaną mieszankę przetrzeć przez sito do kremówki, dodać pozostała sól oraz ekstrakt waniliowy i wymieszać. Schłodzić w lodówce, a przed włożeniem do zamrażalnika dobrze zmiksować. Lody miksować jeszcze 4 razy, aby były puszyste i żeby nie tworzyły się kryształki lodu 1 raz 30 minut od włożenia do zamrażalnika 2 raz po kolejnych 30 minutach 3 raz po godzinie 4 raz po godzinie. Smacznego * przepis pochodzi z bloga "Moje Wypieki"


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Lody słony karmel (strona 1 z 1)  
mysza75

mysza75

2013-03-10 17:14
Jakie fajne połączenie ze słonym karmelem :-)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Desery i przekąski dla dzieci
Czekoladowe muffinki z marcepanową niespodzianką Kruche ciasteczka Ciasteczka Witrażyki
Racuszki z gruszką i wiórkami kokosowymi Kulki z płatków owsianych Makowiec  idealny  (bez mąki)
Ciasteczka misie z orzechów włoskich Gofry o bananowym smaczku Domowy kisiel truskawkowy
Pierniczki last minute Imbirowe gwiazdki z kremem czekoladowym Serek twarogowy z karmelizowana gruszką

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Magiczne pierniczki Konkurs - Magiczne pierniczki

    Pyszne i aromatyczne pierniczki, choć niewielkie rozmiarem w okresie Świąt Bożego Narodzenia zdecydowanie zyskują na znaczeniu. Zawieszane na choince, wręczane bliskiej osobie, jedzone ze smakiem dodają magii i bajkowej atmosfery. Podziel się przepisem na pierniczki i wygraj atrakcyjne nagrody!

  • Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu? Konkurs - Jak smakują święta w Twoim domu?

    Święta Bożego Narodzenia w każdym domu smakują inaczej. Barszcz z uszkami, schab ze śliwką, kluski z makiem to potrawy, których nie może zabraknąć w świątecznym menu. A jak smakują Święta w Twoim domu? Podziel się przepisem na Twoją ulubioną świąteczną potrawę. Do wygrania m.in. ekspres do kawy Nespresso!

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę kuchni śródziemnomorskiej i wygraj cenne nagrody! Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez użytkownika kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - łyżka z silikonową krawędzią Fiskars!

1 2 3 4
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert

 

Przepisy kulinarne video

Sonda

Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 
 Bez którego ciasta nie wyobrażasz sobie świąt Bożego Narodzenia?

 

Ostatnio komentowane