Lody słony karmel

Gosia85 offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 88
zdjęcia: 1 z 5
Lody słony karmel
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Idealne połączenie słodkiego ze słonym :) Bardzo polecam, bo to najlepsze lody na świecie!!!


trudność: trudne
czas:

Lody słony karmel - SKŁADNIKI:

  • SKŁADNIKI:
  • 200 g cukru
  • 500 ml pełnego mleka
  • 1/4 do 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 5 dużych żółtek
  • pół łyżeczki aromatu waniliowego

Lody słony karmel - PRZYGOTOWANIE:

PRZYGOTOWANIE: Cukier wysypujemy na patelnie lub do szerokiego garneka z grubym dnem. Ustawiamy średnią moc palnika i gotujemy bez mieszania, aż cukier na brzegach zacznie się rozpuszczać. Wtedy zaczynamy mieszać, aż cukier się całkowicie rozpuści. Gotujemy dalej rzadko mieszając, aż powstanie bursztynowy karmel.Natychmiast dodajemy wcześniej odmierzone mleko ( reakcja będzie wybuchowa, ale spokojnie nic nie pryska tylko bulgocze i po chwili ustanie).Dodać także 1/4 łyżeczki soli. Mieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia karmelu. Żółtka ubić rózgą lub trzepaczką, następnie cały czas ubijając dodać lekko przestudzone mleko karmelowe.Nie ubijać zbyt gwałtownie, bo zrobi się niepotrzebna piana. Całość gotujemy ( nie doprowadzając do wrzenia, bo masa się zwarzy). Masa musi zgęstnieć i będzie gotowa kiedy będzie przykrywała grzbiet łyżki (nie będzie z niego spływała),.* Ja gotowałam na małym ogniu cały czas mieszając i od czasu do czasu ściągałam z palnika. Za pierwszym razem jak robiłam masa mi się zwarzyła więc teraz byłam ostrożna. Ściąganie z palnika zdało egzamin. Przygotowaną mieszankę przetrzeć przez sito do kremówki, dodać pozostała sól oraz ekstrakt waniliowy i wymieszać. Schłodzić w lodówce, a przed włożeniem do zamrażalnika dobrze zmiksować. Lody miksować jeszcze 4 razy, aby były puszyste i żeby nie tworzyły się kryształki lodu 1 raz 30 minut od włożenia do zamrażalnika 2 raz po kolejnych 30 minutach 3 raz po godzinie 4 raz po godzinie. Smacznego * przepis pochodzi z bloga "Moje Wypieki"


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Lody słony karmel (strona 1 z 1)  
mysza75

mysza75
offline

2013-03-10 17:14
Jakie fajne połączenie ze słonym karmelem :-)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Desery i przekąski dla dzieci
Gofry dyniowe z kardamonem Gofry z bitą śmietaną Kruche pomarańczowo kakaowe ciasteczka
Ciasteczka makowe z dżemem śliwkowym Karmelki z musem jabłkowym Placuszki cynamonowe
Kakaowe racuszki z jagodami Ciasteczka czekoladowo-owsiane Babeczki kokosowo-czekoladowo-orzechowe
Pączuszki-Racuszki z serka waniliowego Kakaowo - serowe ciasto Pączki z czekoladą i rodzynkami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane