Lukier plastyczny

Dodatki « poprzedni | następny »
szpileczka - Przepis na: Lukier plastyczny offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 1136
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Lukier plastyczny
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 6

Lukier do ozdabiania tortów i babeczek, oraz formowania kształtów np kwiatków.


trudność: średne
czas:

Lukier plastyczny - SKŁADNIKI:

  • 400 g cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 1,5 łyżeczki glukozy
  • 25 ml gorącej wody
  • opcjonalnie barwniki spożywcze w proszku

Lukier plastyczny - PRZYGOTOWANIE:

Do wrzątku wsypujemy żelatynę i mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodajemy glukozę i dalej mieszamy. Cukier puder wysypujemy na stolnicę/blat i stopniowo dolewamy przygotowaną wodę z żelatyną i glukozą i mieszamy z cukrem. Gdy wylejemy całość wody wyrabiamy rękami tak jak ciasto, aż wszystkie składniki się połączą. Gdy uzyskamy jednolitą masę możemy podzielić ją na części do dodać do każdej z nich szczyptę barwnika spożywczego w wybranym kolorze i dalej ugniatać, trochę tak jak plastelinę aż do uzyskania jednolitego koloru. Jeśli chcemy zrobić jeden kolor, barwnika można dodać na samym początku do cukru pudru.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Lukier plastyczny (strona 1 z 1)  
pepsicOLA

pepsicOLA
offline

2012-11-28 10:12
fajny przepis... a powiedz, masa jest do użycia na raz czy można ja np przechowywać?
Skomentuj
Oceń:
0
szpileczka

szpileczka
offline

2012-11-28 11:05
pepsicOLA napisał(a):

fajny przepis... a powiedz, masa jest do użycia na raz czy można ja np przechowywać?

Można ją przechowywać, najlepiej szczelnie zamkniętą, lub zawiniętą w folię spożywczą. Można ją trzymać w lodówce, a przed wykorzystaniem włożyć na kilka sekund do mikrofalówki, po czym ponownie ugnieść.
Skomentuj
Oceń:
0
monikaT83

monikaT83
offline

2012-11-28 13:06
Przepis jest fantastyczny!!! Gratuluje:-)
Skomentuj
Oceń:
0
dariolka195

dariolka195
offline

2012-11-28 13:12
Fajnie że się taki przepis pojawił.W najbliższym czasie wypróbuję.
Skomentuj
Oceń:
0
szpileczka

szpileczka
offline

2012-11-28 20:12
dariolka195 napisał(a):

Fajnie że się taki przepis pojawił.W najbliższym czasie wypróbuję.

Cieszę się że się przepis przyda
Skomentuj
Oceń:
0
klaudia02111990

klaudia02111990
offline

2012-11-28 20:57
Zawsze miałam problem z jakąkolwiek masą marcepanową czy też lukrem. Ale ten przepis jest IDEALNY!!!!
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Dodatki
Domowe pity do kebaba Jajeczna pasta z kurczakiem Pasztet drobiowo- wieprzowy z papryką
Uszka z grzybami Kapusta biała z koperkiem i fasolką Kapusta czerwona z koperkiem
Kapusta kiszona zasmażana z fasolą Pasta twarogowa z cebulą i papryką Kapusta duszona z kalarepką
Zasmażana kapusta z suszonymi grzybami Prażona cebulka Mus dyniowy do potraw wszelakich

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane