Lukier plastyczny

Dodatki « poprzedni | następny »
szpileczka offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 1136
zdjęcia: 1 z 5
Lukier plastyczny
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 6

Lukier do ozdabiania tortów i babeczek, oraz formowania kształtów np kwiatków.


trudność: średne
czas:

Lukier plastyczny - SKŁADNIKI:

  • 400 g cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 1,5 łyżeczki glukozy
  • 25 ml gorącej wody
  • opcjonalnie barwniki spożywcze w proszku

Lukier plastyczny - PRZYGOTOWANIE:

Do wrzątku wsypujemy żelatynę i mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodajemy glukozę i dalej mieszamy. Cukier puder wysypujemy na stolnicę/blat i stopniowo dolewamy przygotowaną wodę z żelatyną i glukozą i mieszamy z cukrem. Gdy wylejemy całość wody wyrabiamy rękami tak jak ciasto, aż wszystkie składniki się połączą. Gdy uzyskamy jednolitą masę możemy podzielić ją na części do dodać do każdej z nich szczyptę barwnika spożywczego w wybranym kolorze i dalej ugniatać, trochę tak jak plastelinę aż do uzyskania jednolitego koloru. Jeśli chcemy zrobić jeden kolor, barwnika można dodać na samym początku do cukru pudru.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Lukier plastyczny (strona 1 z 1)  
pepsicOLA

pepsicOLA
offline

2012-11-28 10:12
fajny przepis... a powiedz, masa jest do użycia na raz czy można ja np przechowywać?
Skomentuj
Oceń:
0
szpileczka

szpileczka
offline

2012-11-28 11:05
pepsicOLA napisał(a):

fajny przepis... a powiedz, masa jest do użycia na raz czy można ja np przechowywać?

Można ją przechowywać, najlepiej szczelnie zamkniętą, lub zawiniętą w folię spożywczą. Można ją trzymać w lodówce, a przed wykorzystaniem włożyć na kilka sekund do mikrofalówki, po czym ponownie ugnieść.
Skomentuj
Oceń:
0
monikaT83

monikaT83
offline

2012-11-28 13:06
Przepis jest fantastyczny!!! Gratuluje:-)
Skomentuj
Oceń:
0
dariolka195

dariolka195
offline

2012-11-28 13:12
Fajnie że się taki przepis pojawił.W najbliższym czasie wypróbuję.
Skomentuj
Oceń:
0
szpileczka

szpileczka
offline

2012-11-28 20:12
dariolka195 napisał(a):

Fajnie że się taki przepis pojawił.W najbliższym czasie wypróbuję.

Cieszę się że się przepis przyda
Skomentuj
Oceń:
0
klaudia02111990

klaudia02111990
offline

2012-11-28 20:57
Zawsze miałam problem z jakąkolwiek masą marcepanową czy też lukrem. Ale ten przepis jest IDEALNY!!!!
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Dodatki
Smażone ziemniaczane kulki Groszek ptysiowy Eli Paszteciki z kapustą i grzybami
Schab na kanapki z szynkowara Pieczone ziemniaczki z oregano Ziemniaczano - dyniowe puree
Domowe pity do kebaba Jajeczna pasta z kurczakiem Pasztet drobiowo- wieprzowy z papryką
Uszka z grzybami Kapusta biała z koperkiem i fasolką Kapusta czerwona z koperkiem

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane