Tort szpinakowy

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Tort szpinakowy

Tort szpinakowy to wyśmienity pomysł na efektowny obiad, gdy przyjdą goście. Ser żółty, szpinak i śmietana idealnie ze sobą współgrają!

Składniki:

Tort szpinakowy

Naleśniki

Nadzienie

Sposób przygotowania:

Tort szpinakowy
1. Z podanych składników przygotuj ciasto naleśnikowe, a następnie usmaż na małej patelni naleśniki o średnicy 18–20 cm.

2. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w kostkę. Szpinak rozmroź na patelni. Dodaj jajka i dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką. Wsyp 3/4 tartego sera i dokładnie wymieszaj.

3. Na dno małej tortownicy o średnicy 18 cm połóż dwa naleśniki. Na nie wyłóż cienką warstwę nadzienia szpinakowego i przykryj kolejnym plackiem. Znów wyłóż warstwę nadzienia i tak do wyczerpania składników, pamiętając, aby ostatni był naleśnik. Całość posyp pozostałym serem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Zapiekaj 30 minut w temp. 180 st. C