Sernik brzoskwiniowo-cytrynowy

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Sernik brzoskwiniowo-cytrynowy

Nie dość, że smakuje rewelacyjnie, dzięki dodatkom w postaci świątecznych akcentów będzie znakomitą ozdobą wielkanocnego stołu.

Składniki:

Sernik brzoskwiniowo-cytrynowy

 

Sposób przygotowania:

Sernik brzoskwiniowo-cytrynowy
1. Brzoskwinie osącz na papierowym ręczniku, a następnie rozdrobnij w malakserze.

2. Masło rozpuść. Żółtka oddziel od białek i utrzyj z połową cukru.

3. Ciągle ucierając, dodaj twaróg, masę brzoskwiniową, mąkę ziemniaczaną, kisiel, sok z cytryny, masło i szafran. Na koniec dodaj ubitą na sztywno, z resztą cukru, pianę z białek

4. Małą tortownicę o średnicy 18 cm wyłóż w środku papierem do pieczenia.

5. Masę serową przełóż do tortownicy i wstaw do większej formy wypełnionej do 1/3 wysokości wodą.

6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C i piecz ok. 10 minut. Po tym czasie zmniejsz temp. do 160 st. C i piecz jeszcze 40 minut. Wystudzony sernik udekoruj.