Babka jogurtowa

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Babka jogurtowa

Oryginalna babka jogurtowa o smaku limonki to ciekawa propozycja na wielkanocny stół. Będzie również pysznym dodatkiem do popołudniowej herbaty.

Składniki:

Babka jogurtowa

 

  • 20 dag miękkiego masła
  • skórka starta z limonki
  • 20 dag drobnego cukru do wypieków
  • 4 jajka
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 45 dag mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 20 dag jogurtu naturalnego (gęstego)

Sposób przygotowania:

Babka jogurtowa
1. Masło ubij mikserem na jasny puch. Dodaj cukier i zmiksuj. Po kolei wbijaj jajka, cały czas miksując.

2. Dodaj sok i skórkę z limonki, później mąkę, proszek, sodę i jogurt. Wszystko wymieszaj drewnianą łyżką.

3. Formę do babki z kominkiem wysmaruj masłem, wysyp mąką. Ciasto nałóż do 3/4 wysokości foremki. Wyrównaj.

4. Foremkę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 170 st. C i piecz przez 50–60 minut (po tym czasie sprawdź, wbijając patyczek, czy ciasto jest upieczone – patyk powinien być suchy).

5. Lekko przestudź, najpierw w formie, potem wyjmij na kratkę kuchenną.

6. Przed podaniem możesz posypać cukrem pudrem lub polać gotową polewą czekoladową.

Tagi:

ciasta babki