17 sierpień to Dzień Św. Jacka z pierogami czyli Dzień Pieroga.
Św. Jacek ( lub inaczej Hiacynt ) urodził się około 1200 roku w Kamieniu Śląskim, na Śląsku Opolskim. Pochodził z rodu Odrowążów. Legenda głosi że św. Jacek karmił ubogich pierogami własnego wyrobu. Fama ludowa nadała mu przydomek ”święty Jacek z pierogami”. W Krakowie 17 sierpnia każdego roku odbywa się Festiwal Pierogów .
Ten fantastycznie prosty pomysł na to by zawinąć coś ( czyli farsz ) w ciasto ( pszenne, ryżowe, kukurydziane lub inne ) i ugotować , usmażyć lub upiec pojawił się w historycznych czasach i na wschodzie i na zachodzie - a żeby być dokładnym to wszędzie .
Rozróżniamy kilka podstawowych wersji pierogów ( myślę tu o sposobie ich przyrządzania )
- gotowane
- gotowane na parze
- smażone na głębokim tłuszczu
- pieczone
Jeśli chodzi o ciasto na pierogi to są robione z ciasta :
- zwykłego - wałkowanego ( z różnych rodzajów mąki )
- parzonego
- drożdżowego
Ze względu na farsz podzieliła bym pierogi na :
- pierogi z owocami
- pierogi z farszami mięsnymi ( drobiowymi , mięsnymi )
-pierogi z rybami i owocami morza
-pierogi z farszami warzywnymi
- pierogi z serem
- pierogi z kaszami
-pierogi z farszem mieszanym ( np fasolowo-mięsne )
Wielkość , sposób zlepiania, kształt,sposób podania to temat na wielo tomową publikację .Ogólnie można by uznać,że rozróżniamy :
- mini pierożki ( uszka , kołduny, ravioli, tortellini ,kreplach i inne tej wielkości ,)
- średnie ( pierogi, samosy , van tan ,empanadas ,momo, pielmieni i inne )
-duże ( te z reguły są pieczone - takim pierogiem swego rodzaju jest pizza calcone , pieróg rosyjski, ,,kurniki"- pierogi weselne , kulebiaki i inne )
Niby nic prostszego - zagnieść ciasto ( w wersji podstawowej to mąka , woda i szczypta soli ) - rozwałkować , wykroić kółka , nałożyć farsz i zlepić . A ileż w tym poezji , finezji i pytań .A to żeby ,, falbanka " wokół pierożka była równa , a to czy lepsze ciasto grube czy cienkie , a to czy kołduny podawać w rosole czy same polane masłem i jakie proporcje ziemniaków do sera w ruskich są idealne ?
Każdy dom ma swoje przepisy na pierogi. Jedno jest pewne te u Babci były ( są ) najlepsze .
Ostatnio ktoś ( kłaniam się Heniu ) napisał mi , ze pierogi mają ,, duszę " - i pewnie coś w tym jest .
Zamieściłam w tej książce przepisy na różne rodzaje pierogów robionych w moim domu i postaram się ja uzupełniać sukcesywnie bo pierogi to jedna z tych potraw, które stale pojawiają się na moim stole .
Zapraszam.
Św. Jacek ( lub inaczej Hiacynt ) urodził się około 1200 roku w Kamieniu Śląskim, na Śląsku Opolskim. Pochodził z rodu Odrowążów. Legenda głosi że św. Jacek karmił ubogich pierogami własnego wyrobu. Fama ludowa nadała mu przydomek ”święty Jacek z pierogami”. W Krakowie 17 sierpnia każdego roku odbywa się Festiwal Pierogów .
Ten fantastycznie prosty pomysł na to by zawinąć coś ( czyli farsz ) w ciasto ( pszenne, ryżowe, kukurydziane lub inne ) i ugotować , usmażyć lub upiec pojawił się w historycznych czasach i na wschodzie i na zachodzie - a żeby być dokładnym to wszędzie .
Rozróżniamy kilka podstawowych wersji pierogów ( myślę tu o sposobie ich przyrządzania )
- gotowane
- gotowane na parze
- smażone na głębokim tłuszczu
- pieczone
Jeśli chodzi o ciasto na pierogi to są robione z ciasta :
- zwykłego - wałkowanego ( z różnych rodzajów mąki )
- parzonego
- drożdżowego
Ze względu na farsz podzieliła bym pierogi na :
- pierogi z owocami
- pierogi z farszami mięsnymi ( drobiowymi , mięsnymi )
-pierogi z rybami i owocami morza
-pierogi z farszami warzywnymi
- pierogi z serem
- pierogi z kaszami
-pierogi z farszem mieszanym ( np fasolowo-mięsne )
Wielkość , sposób zlepiania, kształt,sposób podania to temat na wielo tomową publikację .Ogólnie można by uznać,że rozróżniamy :
- mini pierożki ( uszka , kołduny, ravioli, tortellini ,kreplach i inne tej wielkości ,)
- średnie ( pierogi, samosy , van tan ,empanadas ,momo, pielmieni i inne )
-duże ( te z reguły są pieczone - takim pierogiem swego rodzaju jest pizza calcone , pieróg rosyjski, ,,kurniki"- pierogi weselne , kulebiaki i inne )
Niby nic prostszego - zagnieść ciasto ( w wersji podstawowej to mąka , woda i szczypta soli ) - rozwałkować , wykroić kółka , nałożyć farsz i zlepić . A ileż w tym poezji , finezji i pytań .A to żeby ,, falbanka " wokół pierożka była równa , a to czy lepsze ciasto grube czy cienkie , a to czy kołduny podawać w rosole czy same polane masłem i jakie proporcje ziemniaków do sera w ruskich są idealne ?
Każdy dom ma swoje przepisy na pierogi. Jedno jest pewne te u Babci były ( są ) najlepsze .
Ostatnio ktoś ( kłaniam się Heniu ) napisał mi , ze pierogi mają ,, duszę " - i pewnie coś w tym jest .
Zamieściłam w tej książce przepisy na różne rodzaje pierogów robionych w moim domu i postaram się ja uzupełniać sukcesywnie bo pierogi to jedna z tych potraw, które stale pojawiają się na moim stole .
Zapraszam.