Sezon na truskawki trwa od połowy maja do sierpnia. Najlepsze i najsłodsze truskawki to te nagrzane promieniami lipcowego i sierpniowego słońca. Warto więc wykorzystać sezon oraz naturalną słodycz owoców i zrobić zapasy, które wykorzystamy do wielu przepisów, np. do koktajlu z truskawek, który można przygotować na wiele sposobów tylko przy pomocy blendera.
Zobacz jak zamrażać truskawki i korzystać z nich przez cały rok.
Do zrobienia koktajlu truskawkowego warto wykorzystać mleko, jogurt, kefir albo maślankę. Te trzy ostatnie produkty nadadzą kremową konsystencję i sprawią, że koktajl z truskawek będzie nieco gęstszy. Wykorzystując jogurt naturalny możesz zrobić pyszny koktajl jogurtowy z truskawkami i czereśniami.
fot. Adobe Stock
Te składniki warto dodać do napoju:
Zobacz jak zamrażać truskawki i korzystać z nich przez cały rok.
Koktajl z truskawek – mleczne dodatki
Podstawą przepisu na koktajl truskawkowy są oczywiście truskawki – dobre będą świeże, jak i mrożone. Jako baza płynna dobrze sprawdzają się produkty mleczne, które zmieniają konsystencję napoju oraz jego smak.Do zrobienia koktajlu truskawkowego warto wykorzystać mleko, jogurt, kefir albo maślankę. Te trzy ostatnie produkty nadadzą kremową konsystencję i sprawią, że koktajl z truskawek będzie nieco gęstszy. Wykorzystując jogurt naturalny możesz zrobić pyszny koktajl jogurtowy z truskawkami i czereśniami.
Koktajl truskawkowy – wegańskie dodatki
Jeżeli nie spożywasz produktów mlecznych, koktajl z truskawek możesz zrobić na bazie składników wegańskich, wykorzystując do przepisów mleko roślinne, mleczko kokosowe, sok owocowy lub po prostu wodę. Jeśli używasz do przepisów na koktajl truskawkowy wegańskich zamienników mleka krowiego, możesz zrobić taki napój samodzielnie – to dużo tańsze i zdrowsze. Do zrobienia domowego napoju roślinnego wykorzystaj przepis na domowe mleko owsiane, mleko sezamowe lub mleko owsiano-migdałowe.fot. Adobe Stock
Czym wzbogacić koktajl z truskawek?
Podczas przyrządzania koktajlu z truskawek możesz użyć wielu dodatków, które podkreślą walory smakowe i odżywcze napoju.Te składniki warto dodać do napoju:
- awokado – wzbogaci koktajl truskawkowy o naturalne tłuszcze,
- nasiona chia – dadzą większe uczucie sytości,
- płatki owsiane – zamienią koktajl z truskawek w pełnowartościowy posiłek,
- siemię lniane – polskie superfood, ma podobne właściwości do nasion chia,
- cynamon – działa rozgrzewająco,
- kakao – nada czekoladowy smak i wzbogaci koktajl o błonnik,
- wiórki kokosowe – dobre źródło tłuszczu,
- szpinak/jarmuż/spirulina – koktajl truskawkowy z tymi dodatkami będzie bogaty w wapń i przeciwutleniacze.