Książka kucharska Przetwory na koniec lata

Przetwory z owoców i warzyw, które są teraz w pełni sezonu. Warto z nimi spędzić niejedno popołudnie!

Przetwory na koniec lata

Ostatni sierpniowy weekend to doskonały czas, żeby nadrobić zaległości w robieniu przetworów. Polecamy przepisy na przetwory z pomidorów, aronii, śliwek i nie tylko!

Przetwory warzywne

Idzie zima, trzeba robić zapasy! Warto przygotować więc kilkanaście słoików, które przypomną w zimie, słoneczne dni! Końcówka lata to świetny moment na zakonserwowanie ogórków, chrupiącej papryki i cukinii czy wartościowych buraków! Warzywa te, w czasie zimy doskonale pasują do dań mięsnych czy ziemniaków. Znakomite przetwory z warzyw, wykorzystać możecie także do sałatek czy drobnych przekąsek na imprezy!

Owocowe smakołyki ze słoika

Owoce to produkty, które doskonale nadają się do przetworzenia! Truskawki, wiśnie, jagody, jabłka, maliny czy porzeczki, cudownie nadają się do robienia dżemów, konfitur, soków czy kompotów. Smakołyki te warto wzbogacać o ulubione dodatki: startą skórkę pomarańczową, sok z cytryny, brązowy cukier, a nawet galaretkę owocową!

Wspaniale jest robić przetwory domowe, gdyż odpowiednio przygotowane nie zawierają konserwantów oraz mają dużo witamin. Przetwory zamknięte w ładnych, ozdobnych słoikach mogą być również oryginalnym, wartościowym i zdrowym podarunkiem!

Zapraszamy do korzystania z tej książki kucharskiej! Znajdziecie w niej zarówno tradycyjne, jak i nowatorskie receptury na smakołyki zamknięte w słoikach!


Więcej przepisów znajdziecie w kategorii przetwory >>>

Polecamy też doskonałe przepisy na nalewki >>>

 



Przepisy z książki kucharskiej