Książka kucharska Kuchnia chińska

Zamieściłam tutaj przepisy zgromadzone podczas pisania artykułów do Kuchnia.chińska.wieszjak.pl

Kuchnia chińska

Oryginalne zupy, dania z woka, najciekawsze przepisy z różnych kantonów Chin. Zapraszam na podróż kulinarną po Chinach.

Czym cechuje się kuchnia chińska?

Kuchnia chińska charakteryzuje się wspaniałymi i nietypowymi smakami, kuchnia ta jest również niezwykle oryginalna i zróżnicowana. Zachwyca  intensywnymi aromatami, smakami i barwami. Najbardziej popularne chińskie dania nie mogą obyć się bez sosu sojowego, mleka kokosowego, sosu hoi sin, octu ryżowego, tofu i oczywiście wartościowego ryżu!

O wspaniałej kuchni chińskiej można by opowiadać bez końca!  Ilość i sposoby przyrządzania dań stanowią bardzo ważną część kultury chińczyków.  Każdy region tego kraju ma swoje charakterystyczne potrawy. Bez względu na te podziały elementem wspólnym są zboża, warzywa, owoce i mięsa. W kuchni orientu nie może zabraknąć wiec:  kurczaka po chińsku, sajgonek, ryby i jajka po chińsku, a także różnorodnych sałatek.

         

Chińskie słodkości

Poza typowymi potrawami chińskimi, na stołach tego kraju nie brakuje również znakomitych deserów! Najbardziej charakterystycznymi smakołykami są  jadalne kasztany, można z nich przygotować  na przykład słodziutkie, deserowe kuleczki. Obowiązkowym smakołykiem są również jabłka w toffi czy krem z owoców mango.

Doskonałe pomysły na regionalne smakołyki Chin, znajdziecie w tej książce kucharskiej! Sprawdźcie zatem niesamowite przepisy naszych użytkowników. Zapraszamy!



Przepisy z książki kucharskiej