Ciasta i desery z pełnoziarnistych produktów to sposób na coś pysznego i zdrowego! W tej książce kucharskiej znajdziecie pyszne przepisy na pełnoziarniste pyszności - ciasta, ciasteczka, tarty, babeczki i muffinki - niezwykle smaczne i zdrowe!
Czemu pełnoziarniste?
Na co dzień jemy zbyt dużo białego pieczywa, preparowanych płatków czy białego polerowanego ryżu. W efekcie jemy za mało błonnika, a w naszej diecie brakuje mikroelementów i witamin.
Pełnoziarniste smakołyki powstają z mąki z pełnego przemiału - jest to produkt, w którym ziarno nie zostało oczyszczone z najwartościowszych dla zdrowia składników, znajdujących się w łuskach osłaniających ziarno.
Zalety produktów z pełnego ziarna są bardzo liczne - jedzenie owych produktów jest korzystne dla serca – pomaga pozbyć się złego cholesterolu, prowadzi też do redukcji groźnego dla zdrowia tłuszczu trzewnego. Zboża są również doskonałym źródłem witaminy B oraz minerałów.
Pełnoziarniste produkty są niezwykle korzystne także dla cukrzyków, gdyż nie powodują one gwałtownego wzrostu poziomu glukozy po jedzeniu.
Produkty te świetnie zaspokajają głód poprzez pęcznienie, dzięki niemu czujemy się syci, co ułatwia stosowanie diet odchudzających. Dobrze zbilansowana, bogata w mikroelementy i witaminy dieta potrzebna jest w szczególności dzieciom, głownie dla ich prawidłowego rozwoju na każdym etapie, poczynając już od okresu prenatalnego.
Desery z pełnoziarnistym zbożem są niezwykle popularne! Zajadają się nimi wszyscy sportowcy i osoby dbające o linie. Wystarczy połączyć je z jogurtem, suszonymi lub świeżymi owocami i wyśmienity smakołyk gotowy! W tej książce znajdziecie doskonałe przysmaki z wartościowym produktem na czele! Zapraszamy.
Czemu pełnoziarniste?
Na co dzień jemy zbyt dużo białego pieczywa, preparowanych płatków czy białego polerowanego ryżu. W efekcie jemy za mało błonnika, a w naszej diecie brakuje mikroelementów i witamin.
Pełnoziarniste smakołyki powstają z mąki z pełnego przemiału - jest to produkt, w którym ziarno nie zostało oczyszczone z najwartościowszych dla zdrowia składników, znajdujących się w łuskach osłaniających ziarno.
Zalety produktów z pełnego ziarna są bardzo liczne - jedzenie owych produktów jest korzystne dla serca – pomaga pozbyć się złego cholesterolu, prowadzi też do redukcji groźnego dla zdrowia tłuszczu trzewnego. Zboża są również doskonałym źródłem witaminy B oraz minerałów.
Pełnoziarniste produkty są niezwykle korzystne także dla cukrzyków, gdyż nie powodują one gwałtownego wzrostu poziomu glukozy po jedzeniu.
Produkty te świetnie zaspokajają głód poprzez pęcznienie, dzięki niemu czujemy się syci, co ułatwia stosowanie diet odchudzających. Dobrze zbilansowana, bogata w mikroelementy i witaminy dieta potrzebna jest w szczególności dzieciom, głownie dla ich prawidłowego rozwoju na każdym etapie, poczynając już od okresu prenatalnego.
Desery z pełnoziarnistym zbożem są niezwykle popularne! Zajadają się nimi wszyscy sportowcy i osoby dbające o linie. Wystarczy połączyć je z jogurtem, suszonymi lub świeżymi owocami i wyśmienity smakołyk gotowy! W tej książce znajdziecie doskonałe przysmaki z wartościowym produktem na czele! Zapraszamy.