Rolada szpinakowa z łososiem to szpinakowe ciasto posmarowane kremowym serkiem (np. Philadelphia), wyłożone łososiem i zwinięte w roladę.
Roladę szpinakową z łososiem zawsze serwujemy na zimno, po wcześniejszym schłodzeniu w lodówce.
Jaki łosoś do rolady szpinakowej będzie najlepszy?
Do przygotowania rolady szpinakowej z łososiem wybierz łososia wędzonego w płacie. Pamiętaj, aby pozbawić go skóry. Jeśli zdecydujesz się na upieczenie łososia pamiętaj też o wyjęciu ości. Tutaj sprawdzisz jak długo piec łososia.Świeży czy mrożony szpinak na roladę?
Zarówno świeży jak i mrożony szpinak będą dobre do przygotowania szpinakowego ciasta na roladę. Jeśli wybierzesz świeży szpinak, umyj liście w zimnej wodzie, a następnie przesmaż na maśle z dodatkiem czosnku. Kiedy liście szpinaku zwiędną, zblenduj je.
Mrożonego szpinaku nie musisz blendować, ale także warto go odpowiednio doprawić.