Książka kucharska Śledź - rybka idealna na święta

W tej książce kucharskiej znajdziecie pomysły na podanie wigilijnego i bożonarodzeniowego śledzika. Niektóre przepisy mogą Was zaskoczyć!

Śledź - rybka idealna na święta
fot. Fotolia
Śledź niejedno ma imię! Hołdem dla tej pysznej rybki, którą przyrządzać można na tysiące sposobów jest ta książka kucharska. Znajdziecie tu przepisy na śledzie wigilijne i bożonarodzeniowe, matiasy, śledzie smażone i pieczone - prawdziwa śledziowa uczta!

Znakomity śledzik

Śledź to bardzo znana i ceniona ryba! Na naszych stołach znajdziemy ją zarówno podczas zakrapianych imprez, ważnych uroczystości rodzinnych i oczywiście na bożonarodzeniowym stole!

Tą znakomitą rybę przyrządzić możemy na wiele sposobów. Śledź świetnie nada się bowiem do marynowania, smażenia czy pieczenia. Bardzo dobrym pomysłem będzie również sałatka z jego dodatkiem czy niewielkie roladki z ryżowo-warzywnym farszem.

Podczas przygotowania świątecznego śledzia, pokusić się możecie o dodatki, które pozwolą Wam na zupełnie nowe doznania smakowe. Spróbujcie wzbogacić smak ryby o majeranek, musztardę, rodzynki albo miód - efekt będzie znakomity!

Smak śledzia zna chyba każdy z nas, ale czy mamy świadomość jak wartościowy to produkt? Wspomniana ryba to znakomite źródło witaminy A, B i D, a także niezbędnych pierwiastków: żelaza, cynku, fosforu czy jodu. Pamiętać należy również, że śledź mimo sporej zawartości tłuszczu jest niskokaloryczny, a zawarty w jego składzie kwas omega-3 poprawia przemianę materii, która odpowiedzialna jest za zmniejszanie wagi.

Poznaj nietypowe przepisy na śledzie i zaskocz swoich gości! Niech ta książka kucharska stanie się natchnieniem zarówno dla początkujących kucharzy, jaki i tych, którzy swoją przygodę z gotowaniem zaczęli już dawno temu. Zapraszamy!


Przepisy z książki kucharskiej