Książka kucharska Domowe ciasta

Ciasto to idealny dodatek kawy herbaty. Pełne owoców, z makiem, serem, czy galaretką. Idealne na każdą imprezę. Lubią je dzieci i dorośli.

Domowe ciasta
fot. Fotolia
Ciasta to idealny dodatek do popołudniowej kawy i herbaty, niezastąpiony element każdej rodzinnej imprezy czy świątecznego spotkania przy stole. Wypieki można przygotować z przeróżnych składników i na różne sposoby.

Ciasto owocowe, serowe, drożdżowe, makowe, z kremem czy galaretką – to tylko niektóre z najbardziej znanych i popularnych rodzajów. Można je przygotować z dodatkiem bakalii i owoców – zarówno tych świeżych, sezonowych, jak i mrożonych.

Ciężko wyobrazić sobie święta bez aromatycznego piernika, sernika czy też makowca. I choć gotowe wypieki są dostępne właściwie we wszystkich sklepach, to tylko te domowe sprawiają, że w powietrzu czujemy zapach i atmosferę tych wyjątkowych, świątecznych chwil.

Ze względu na to, że wypieki bywają przeróżne – można je wykonać z ciasta kruchego, francuskiego, biszkoptowego, ucieranego, parzonego (ptysiowego) czy drożdżowego –  warto pamiętać o kilku cennych wskazówkach, dzięki którym udadzą się za każdym razem i zawsze będą wyglądały i smakowały świetnie.  

Przy kruchych ciastach ważne jest, by masło było bardzo dobrze schłodzone. Dzięki temu będą one delikatne i idealnie maślane. Ciasta te zrobione bez dodatku śmietany należy przed wałkowaniem schłodzić. Natomiast te, w których ona jest można od razu wałkować i wykładać formę.

Warunkiem udanego kruchego wypieku jest szybkie, a zarazem dokładne wyrobienie ciasta. Jeśli będziemy robić to zbyt wolno, tłuszcz zacznie mięknąć i trzeba będzie dosypywać mąki. Sprawi to, że stanie się ono bardziej zbite i twarde, a przy wałkowaniu będzie się rwało i kruszyło. Przed pieczeniem dobrze jest ponakłuwać je widelcem, dzięki czemu uwolnimy powietrze, a ciasto będzie równe i nie powstaną wybrzuszenia.

Przy pieczeniu ciast francuskich trzeba pamiętać, że nie lubią one ciepła, dlatego też ich przygotowanie wymaga szybkiego działania. Jeśli chcemy, by po upieczeniu miało dużo warstw, musimy dobrze je schłodzić w lodówce, a następnie od razu przełożyć do piekarnika.

Złocisty kolor ciasta uzyskamy dzięki posmarowaniu go z wierzchu przed pieczeniem rozmąconym jajkiem. Należy przy tym uważać, by jajkiem posmarować tylko do około 5 mm od brzegu. W przeciwnym razie jajko sklei bok i nie pojawią się piękne listeczki, na których właśnie nam zależy.

Z kolei wypieki drożdżowe nie lubią chłodu i przeciągów. Przed przystąpieniem do ich zarobienia musimy wcześniej przygotować wszystkie składniki - ważne jest, by miały taką samą, pokojową temperaturę. Przy wyrastaniu ciasto potrzebuje ciepła i spokoju – lepiej go w tym czasie nie przenosić.

Proces wyrastania można przyspieszyć, stawiając naczynie z ciastem na garnku, w którym chwilę wcześniej gotowała się woda. Przy czym należy pamiętać, by najpierw na garnek położyć talerz, na nim złożoną na dwa lub cztery czystą ścierkę i dopiero wtedy umieścić na górze miskę z ciastem. Wierzch nakrywamy czystą ściereczką i tak zostawiamy do wyrośnięcia. To idealny sposób, gdy w pomieszczeniu jest chłodno.
 
Składników w temperaturze pokojowej wymagają również ciasta ucierane – dzięki temu łatwiej łączą się w całość, a po upieczeniu ciasto jest bardzo puszyste i delikatne.

Podobnie jak ciasta drożdżowe, ciasta biszkoptowe nie lubią przeciągów i zimna. Po połączeniu składników trzeba przygotowaną masę od razu przelać do formy i wstawić do piekarnika. To ciasto w odróżnieniu do pozostałych nie może zbyt długo czekać w formie na upieczenie. Dlaczego? Ponieważ "wpompowane" do niego powietrze ujdzie i ciasto nie wyrośnie.

By uatrakcyjnić to bardzo popularne i zwyczajne ciasto można do przesianej mąki dodać np. kolorowy barwnik. Zabarwi on zwyczajny jasny biszkopt, sprawiając, że przy krojeniu np. tortu, nasza pociecha będzie szczęśliwa, widząc paletę barw w każdym kawałku swojego urodzinowego wypieku.

Ciasta parzone wymagają wysokiej temperatury pieczenia. Nie wolno otwierać piekarnika dopóki wypiek nie będzie gotowy, ponieważ opadnie. Dobrze wypieczone ciasto można przekładać przeróżnymi masami i kremami z dodatkami np. owoców. Można do ciasta dodawać barwniki lub kakao, by w prosty sposób wyczarować niespotykane i jedyne w swoim rodzaju ciast, które zachwyci nie tylko smakiem, ale i wyglądem.

Istnieje jeszcze jedna grupa ciast, która cieszy się ogromną popularnością. To ciasta bez pieczenia – idealne nie tylko podczas upalnych dni. Dają nam szerokie pole do popisu, bo z podstawowego przepisu można wyczarować przeróżne kombinacje smakowe. Wystarczy trochę chęci, by z niewielkiej ilości składników i różnorodnych dodatków stworzyć deser, który zachwyci podniebienie niejednego smakosza.
 
Mam nadzieję, że ta książka kucharska zachęci Was do tworzenia domowych pyszności.
Życzę udanego pieczenia!


Przepisy z książki kucharskiej