Przyrządzając kulebiaka możemy zaszaleć i zmienić jego kształt oraz nadzienie. Osobiście najbardziej lubię tradycyjnego, drożdżowego kulebiaka z kapustą i grzybami zawiniętego w rulon, pokrojonego w grube plastry, podsmażonego na patelni, podawanego do czerwonego barszczu. Zobacz ciekawe przepisy na ten wspaniały smakołyk!
Kresowe smaki
Kulebiak to potrawa wywodząca się z Ukrainy i Rosji. W tych rejonach świata przygotowywana jest w postaci pieroga solidnych rozmiarów z mięsnym farszem, jeżynami, ryżem, a nawet rybami! Ta popularna potrawa to również regionalny przysmak województwa podlaskiego, gdzie przyrządza się ją z kapustą i grzybami. W towarzystwie czerwonego barszczu, serwowana jest najczęściej na wigilijnym stole.
Farsz przyrządzany do tradycyjnego kulebiaka składa się z kwaszonej kapusty, zeszklonej cebulki i esencjonalnych leśnych grzybów. Nadzienie to można dowolnie modyfikować wzbogacając je o oryginalne dodatki czy przyprawy!
Jakim ciastem otulimy przygotowany przez nas farsz również zależy wyłącznie od naszych kulinarnych upodobać. Wybrać można zarówno ciasto drożdżowe, kruche, a także francuskie lub półfrancuskie! Jeśli chcecie by przyrządzany przez Was kulebiak był chrupiący i ładnie zarumieniony, zwieńczeniem pracy będzie posmarowanie ciasta roztrzepanym żółtkiem- taki właśnie drobiazg ulepszy smak podawanej potrawy!
Kruchy kulebiak to także znakomity pomysł na świąteczną przekąskę! Pokrojony w grube plastry, doskonale zasmakuję zarówno na ciepło, jak i na zimno. Nic nie stoi na przeszkodzie by podać go do aromatycznego sosu grzybowego lub mięsnego, który dodatkowo podkreśli jego smak i przywoła do stołu grono wielbicieli!
Zapoznajcie się z przepisami na kulebiaka zawartymi w tej książce kucharskiej. Niech smakołyk ten stanie się Waszym ulubionym świątecznym daniem. Zapraszamy!
Kresowe smaki
Kulebiak to potrawa wywodząca się z Ukrainy i Rosji. W tych rejonach świata przygotowywana jest w postaci pieroga solidnych rozmiarów z mięsnym farszem, jeżynami, ryżem, a nawet rybami! Ta popularna potrawa to również regionalny przysmak województwa podlaskiego, gdzie przyrządza się ją z kapustą i grzybami. W towarzystwie czerwonego barszczu, serwowana jest najczęściej na wigilijnym stole.
Farsz przyrządzany do tradycyjnego kulebiaka składa się z kwaszonej kapusty, zeszklonej cebulki i esencjonalnych leśnych grzybów. Nadzienie to można dowolnie modyfikować wzbogacając je o oryginalne dodatki czy przyprawy!
Jakim ciastem otulimy przygotowany przez nas farsz również zależy wyłącznie od naszych kulinarnych upodobać. Wybrać można zarówno ciasto drożdżowe, kruche, a także francuskie lub półfrancuskie! Jeśli chcecie by przyrządzany przez Was kulebiak był chrupiący i ładnie zarumieniony, zwieńczeniem pracy będzie posmarowanie ciasta roztrzepanym żółtkiem- taki właśnie drobiazg ulepszy smak podawanej potrawy!
Kruchy kulebiak to także znakomity pomysł na świąteczną przekąskę! Pokrojony w grube plastry, doskonale zasmakuję zarówno na ciepło, jak i na zimno. Nic nie stoi na przeszkodzie by podać go do aromatycznego sosu grzybowego lub mięsnego, który dodatkowo podkreśli jego smak i przywoła do stołu grono wielbicieli!
Zapoznajcie się z przepisami na kulebiaka zawartymi w tej książce kucharskiej. Niech smakołyk ten stanie się Waszym ulubionym świątecznym daniem. Zapraszamy!