Książka kucharska 40 przepisów na najlepsze jesienne zupy

Kiedy na zewnątrz robi się chłodno marzymy o tym, by rozgrzać się czymś ciepłym i gęstym. Oto zbiór najlepszych zup w sezonie jesiennym.

40 przepisów na najlepsze jesienne zupy
fot. Fotolia
Jesienne pierwsze chłody i deszcze powodują, że chciałoby się czymś ciepłym wypełnić żołądek. Wracają do łask zupy. A jesień dostarcza nam bogactwa warzyw na wywary, które warto robić samemu. Mięsne, warzywne lub grzybowe wywary nadają zupom aromat i głęboki smak.

Wywaru można przygotować więcej i zamrozić go w małych porcjach.  Niektórzy lubią zupy zabielane śmietaną, inni wolą zagęścić zupę tradycyjną zasmażką z mąki i masła. Ale można też utrzeć ugotowane ziemniaki, seler, marchew, dynię lub pieczoną paprykę bez skóry i tak zagęszczona zupa będzie "chudsza".

Wybraliśmy z gotujmy.pl także zupy zdecydowanie pożywne, na boczku, mięsie, z pulpetami, bo w jesienne chłody wszyscy jesteśmy skłonni zaakceptować cięższe dania. Doskonale chronią przed uczuciem wszechogarniającego chłodu.

Życzymy smacznego!

Polecamy: 5 pomysłów na rozgrzewające zupy >>> 


Przepisy z książki kucharskiej