"O rudy, rudy, rudy rydz
Mam na rydza smaczek
Rudy, rudy, rudy, rydz
Lepszy niż maślaczek"
Bardziej znamy rydze z popularnej piosenki Heleny Majdaniec niż z własnej kuchni. Najwyższy czas to zmienić! W tej książce zebraliśmy dla Was przepisy na rydze - smażone, marynowane i nie tylko. Ruszajcie więc - do lasu albo na zakupy, życzymy smacznego!
Smakowity grzybek
Rydze jak większość grzybów, stanowić mogą ciekawe urozmaicenie codziennego menu, ponadto jadalne grzyby dostarczają organizmowi sporą ilość białka i soli mineralnych!
Rydz to najsmaczniejsze z grzybów leśnych! Nasze bacie dusiły go na masełku, dzięki czemu mamy dla nich taką sympatie! Przygotowane w ten sposób mogą stanowić samodzielne danie lub dodatek do mięs. Pysznego rydza wykorzystać możemy również jako jarski farsz! Cudownie spiszę się w pierogach, gołąbkach, naleśnikach, a nawet tartach czy pizzach! Ważne jest by przed ich wykorzystaniem delikatnie je obgotować, co pozbawi je niepożądanego gorzkiego posmaku.
Smakowitą przekąską może być także rydz marynowany w occie! Przyda się nam do oryginalnej sałatki, niewielkich koreczków i kanapeczek, a także jako zakąska do alkoholu!
Zapraszamy do skorzystania z przepisów zawartych w tej książce kucharskiej! Niech staną się dla Was inspirującymi kulinarnymi pomysłami, które pozwolą na powrót rydza na nasze stoły.
Mam na rydza smaczek
Rudy, rudy, rudy, rydz
Lepszy niż maślaczek"
Bardziej znamy rydze z popularnej piosenki Heleny Majdaniec niż z własnej kuchni. Najwyższy czas to zmienić! W tej książce zebraliśmy dla Was przepisy na rydze - smażone, marynowane i nie tylko. Ruszajcie więc - do lasu albo na zakupy, życzymy smacznego!
Smakowity grzybek
Rydze jak większość grzybów, stanowić mogą ciekawe urozmaicenie codziennego menu, ponadto jadalne grzyby dostarczają organizmowi sporą ilość białka i soli mineralnych!
Rydz to najsmaczniejsze z grzybów leśnych! Nasze bacie dusiły go na masełku, dzięki czemu mamy dla nich taką sympatie! Przygotowane w ten sposób mogą stanowić samodzielne danie lub dodatek do mięs. Pysznego rydza wykorzystać możemy również jako jarski farsz! Cudownie spiszę się w pierogach, gołąbkach, naleśnikach, a nawet tartach czy pizzach! Ważne jest by przed ich wykorzystaniem delikatnie je obgotować, co pozbawi je niepożądanego gorzkiego posmaku.
Smakowitą przekąską może być także rydz marynowany w occie! Przyda się nam do oryginalnej sałatki, niewielkich koreczków i kanapeczek, a także jako zakąska do alkoholu!
Zapraszamy do skorzystania z przepisów zawartych w tej książce kucharskiej! Niech staną się dla Was inspirującymi kulinarnymi pomysłami, które pozwolą na powrót rydza na nasze stoły.