Książka kucharska Ciasteczka i desery Michaeli

Jest to zbiór wspaniałych drobnych wypieków i deserów na różne uroczystości rodzinne i spotkania ze znajomymi...

Ciasteczka i desery Michaeli
Ciasteczka i desery czyli małe co nie co do kawy i herbaty to zbiór wspaniałych przepisów na drobne kruche ciasteczka, pierniczki, babeczki, mufinki, rogaliki, kołaczyki, pączki i desery.

Podczas uroczystości rodzinnych i świąt bezpośrednio po obiedzie na stole pojawiają się ciasteczka i desery po które każdy chętnie sięga z największą przyjemnością. Ciasteczka im mniejsze tym lepsze i pyszniejsze. Powinny być różnorodne i z różnymi dodatkami.

Poza tym ciasteczka mogą być znacznie szybciej przygotowane przed uroczystością lub spotkaniem, bowiem długo zachowują świeżość odpowiednio przechowywane. Zawsze możemy mieć kruche drobne ciasteczka schowane w szczelnych pojemnikach dla niespodziewanych gości. Takie ciasteczka umilą niejedno spotkanie z najbliższymi.

Pieczenie ciasteczek, mufinek i innych drobnych wypieków jest również wielką radością, zabawą i nauką dla dzieci, które chętnie pomagają przy wykrawaniu ciasteczek foremkami a po upieczeniu w zdobieniu.

Kruche ciasteczka dają nam nieograniczone możliwości poprzez różne smaki, kształty, no i różne ozdoby. To samo ciasteczko można podać na wiele sposobów.
Ciasteczka mogą być różne. Są robione z ciasta kruchego, drożdżowego, francuskiego, ucieranego, na bazie bez, schładzane, bez pieczenia… Ozdabiamy je polewami czekoladowymi, lukrami o różnych smakach i kolorach, drobnym maczkiem cukrowym czy czekoladowym…

Przygotowane w domu ciasteczka zawsze lepiej smakują i nie są drogie, dodatkowo ich atutem jest to, że mając stosunkowo niewiele składników możemy przygotować wiele różnorodnych drobnych wypieków.

W internecie znalazłam taką myśl "NIGDY NIE ODMAWIAJ SPRÓBOWANIA DOMOWYCH CIASTECZEK" - myślę, że może nas to zachęcać do pieczenia tych wybornych słodkości...
 
Doskonałym uzupełnieniem ciasteczek i innych drobnych wypieków są różnorodne desery. Są one podawane w dużych miskach lub pucharkach, lekkie i bardzo smaczne. Bardzo często podawane są z owocami świeżymi lub mrożonymi i bitą śmietaną.

Życzę niezapomnianych chwil w tworzeniu wybornych małych ciasteczek i wspaniałych deserów oraz spotkań przy kawie lub herbacie wśród aromatu świeżo upieczonych ciasteczek.
 


Przepisy z książki kucharskiej