Książka kucharska Najlepsze przepisy na dania z jagodami

Zebraliśmy dla Was przepisy na ciasta, jagodzianki, koktajle jagodowe, desery z jagodami, zupy jagodowe i inne przysmaki - zapraszamy!

Najlepsze przepisy na dania z jagodami
fot. Fotolia

"Nim na roścież, się otworzy
Świat borowy, nasz, a boży,
Posłuchajcie, jak w poranek
Na czernice, na jagody
Szedł do boru mały Janek,
Jakie w boru miał przygody."

Tak w wierszu "Na jagody" pisała Maria Konopnicka, ale naszym zdaniem najciekawsze przygody z jagodami mogą nas spotkać we własnej kuchni. Dlatego zebraliśmy dla Was przepisy na ciasta, jagodzianki, koktajle jagodowe, desery z jagodami, zupy jagodowe i inne przysmaki - zapraszamy na pyszne przepisy z wykorzystaniem jagód!

Czarne jagody

Dojrzałe jagody są doskonałymi owocami, które spożywać można zarówno na surowo w postaci naturalnej, jak i w potrawach przygotowywanych na ciepło lub zimno. Te wyjątkowe owoce są źródłem witaminy A, C, PP, B1, B2, PP, E, K. Dzięki zawartym antocyjanom, czarne jagody korzystnie wpływają na procesy widzenia, obniżają poziom cukru we krwi, działaj również przeciwbakteryjnie i odtruwająco.

Te sezonowe owoce doskonale nadają się do pierogów, naleśników, gofrów, ciast  czy bułek drożdżowych. Smakołyki te równie dobrze spiszą się jako przetwory na zimę. Warto przyrządzić z nich kompot, konfiturę czy dżem.

Jeśli macie ochotę sami nazbierać jagody pamiętajcie, że najzdrowsze i najmniej zanieczyszczone znajdziecie w miejscach odległych od ruchliwych dróg! Aby spożytkować je jak najlepiej, przyjrzyjcie się przepisom zawartym w tej Książce kucharskiej. Nie pożałujecie!