Książka kucharska Agrest - najzdrowszy z owoców

Mała, okrągła, lekko chropowata i kolczasta kuleczka jaką jest agrest to jeden z najzdrowszych owoców. Bogaty w błonnik, fosfor, karoten, żelazo, wapń oraz witaminę C, A i B1. Agrest poprawia metabolizm, działa moczopędnie, oczyszcza, pobudza apetyt oraz wzmacnia wątrobę i płuca. Latem jedz agrest na zdrowie!

Agrest - najzdrowszy z owoców
Okrągły „owoc wróżek”

Kwaskowaty w smaku, kryjący pod skórką delikatny miąższ agrest jest rośliną rodzimą dla Europy i Azji Zachodniej. W Europie zaczął być uprawiany dużo później niż porzeczka, bo dopiero w XIX wieku. Agrest występuje w trzech kolorach: żółtym, czerwonym i zielonym.

Dawniej w tradycji angielskiej krzewy agrestu nazywano „owocem wróżek” ponieważ wierzono, że w krzewach tej rośliny chowają się wróżki. W wielu domach przymocowywano gałęzie dzikiego agrestu do drzwi lub okien, w celu odpędzenia nieszczęścia.

Agrest - z czym to się je?

Najczęściej owoce agrestu spożywamy na surowo, jednak agrest idealnie nadaje się także do suszenia lub kandyzowania. W kuchni z agrestu możemy przyrządzić kompoty, syropy, galaretki, pikle. Dodać na słodko do deserów, zapiec pod kruszonką z innymi owocami lub cieszyć się nim w formie wytrawnej jako dżem lub pikle do mięs, ryb lub jako baza do sosów. Dzięki pektynom agrest ma dobre właściwości żelujące i doskonale nadaje się na dżemy i konfitury.

Dobry dla zdrowia

Agrest jest niskokaloryczny. W 100 gramach ma tylko 41 kalorii. Zawiera bardzo niski indeks glikemiczny, bo zaledwie 15. Posiada wysoką zawartość rozpuszczalnego błonnika oraz przeciwutleniaczy. Zalecany jest osobom, które cierpią na brak apetytu, dzięki agrestowi odzyskają chęć do jedzenia.

Osoby cierpiące na niedobory magnezu, powinny włączyć agrest do swojej diety. Owoc zawiera dużą ilość magnezu, wapnia a także wpływa pozytywnie na poprawę stanu naszych zębów i kości. Surowy agrest pomaga walce z zaparciami i reguluje przemianę materii. Zawiera pektyny, które pomagają obniżać cholesterol a także kwas jabłkowy, cytrynowy i winny wspomagający procesy trawienne. W formie suszonej ma właściwości przeczyszczające. Sok z agrestu ma łagodne działanie przeciwgorączkowe.

Na urodę!

W kosmetyce agrest również jest niezbędny. Wygładzająco i rozjaśniająco na naszą cerę zadziała maseczka z agrestu. Obrane ze skórki i roztarte świeże owoce agrestu, dzięki małym pestkom mogą posłużyć jako naturalny peeling.

Agrest w kuchni

W Wielkiej Brytanii i USA agrest najczęściej wykorzystywany jest do deseru Goosberry Cobbler – duszony agrest zapiekany pod kruszonką z ciasta oraz do Goosberry Fool – duszonego agrestu z dodatkiem cukru, jogurtu i bitej śmietany. Owoc ten idealnie wkomponowuje się także w ciasto i bułeczki drożdżowe a także muffinki.

Kompot z agrestu? Tak! Świeży, dojrzały agrest zasypmy cukrem, zalejmy wodą i zagotujmy. Szklanka kompotu z agrestu to idealny dodatek do obiadu.

Lubisz czarny bez? Do kompotu z agrestu dodaj łyżkę soku z czarnego bzu z odrobiną świeżego imbiru. Ciekawy w smaku, orzeźwiający napój na lato gotowy!
 
Agrest pasuje także od wytrawnych dań  - mięs, ryb. Gotowany na wolnym ogniu z dodatkiem cukru i syropu z czarnego bzu, sos idealnie pasuje do pieczeni wieprzowej. Agrestowy sos z dodatkiem odrobiny cukru i łyżeczki sosu chrzanowego jest ciekawym dodatkiem do świeżej lub wędzonej makreli.

Na zimę warto zaopatrzyć się w domowy sok z agrestu, który idealnie pasuje do herbaty. Agrest i cukier przekładamy do miski i zasypujemy cukrem. Mieszamy i odstawiamy na minimum dwie doby, co jakiś czas mieszając, tak aby cukier całkowicie się rozpuścił. Powstały sok z owoców przecedzamy i przelewamy do butelek lub słoików. Pasteryzujemy przez około 5 minut. Domowy sok z agrestu na zimę gotowy!

Lekko kwaskowaty, dojrzały agrest doskonale pasuje na nalewki m.in. z dodatkiem miodu lub przypraw korzennych i rodzynek.

Poniżej znajdziecie przepisy na smaczne danie z dodatkiem agrestu

Sprawdźcie, dlaczego warto jeść agrest > > >




Przepisy z książki kucharskiej