Książka kucharska Przepisy na torty bezowe

Lekkie, przyjemnie słodkie i efektowne - takie są torty bezowe. Najlepsze latem, przygotowywane z dodatkiem sezonowych owoców. Książka jest zbiorem różnorodnych przepisów na torty bezowe.

Przepisy na torty bezowe
fot. Adobe

Tort bezowy - ozdoba stołu

Torty bezowe to ciasta, które zawsze zachwycają swoim efektownym wyglądem. To ten rodzaj wypieku, który nie potrzebuje pracochłonnej dekoracji wierzchu ani boków ciasta - im bardziej naturalnie, nierówno, tym lepszy efekt. Wystarczającą dekoracją tortu bezowego są świeże owoce oraz krem, który spaja je z bezą.

Za smak bezowego tortu odpowiada przede wszystkim odpowiedni krem - może być przygotowany na bazie mascarpone, bitej śmietany lub świeżych owoców. Sama beza jest zazwyczaj wystarczająco słodka, dlatego kremu nie powinniśmy nadmiernie słodzić - to dlatego w roli masy chętnie wybierane są owoce cytrusowe, takie jak cytryny czy pomarańcze, które przełamują bezową słodycz.

Inne owoce egzotyczne, takie jak mango, marakuja, ananas, sprawdzą się zarówno jako baza kremu jak i dekoracja wierzchu ciasta.

Jak upiec idealną bezę?

Sekretem idealnej bezy jest połączenie dobrego produktu ze starannym przygotowaniem. Co to oznacza? Beza składa się z kilku łatwo dostępnych składników - białek, cukru, mąki ziemniaczanej oraz odrobiny octu. Aby wyszła wzorowo, a więc była chrupiąca na zewnątrz oraz lekko ciągnąca w środku, należy starannie ubijać białka i w odpowiednim momencie zacząć dodawać cukier. Zmorą wielu domowych cukierników jest tzw. przebicie białek, czyli zbyt długie ubijanie białek przed dodaniem cukru.

Ważne jest także naczynie - najlepsza będzie misa szklana lub metalowa. Musi być ono idealnie czyste i suche. Sam czas pieczenia powinien być wystarczająco długi - nie bez powodu pieczenie bezy nazywa się jej suszeniem - często przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

W zależności od rodzaju grzałek, funkcji (np. z termoobiegiem), czas pieczenia należy skracać lub wydłużać, a idealny przepis zwykle powstaje na drodze prób i błędów.

Zobacz: Idealna beza - 5 ważnych zasad


Poniżej znajdziecie sprawdzone przepisy na torty bezowe:


Przepisy z książki kucharskiej