Książka kucharska Pyrlandia według Buni

Ziemniaki to bylina z psiankowatych (Solanum tuberosum L.) pochodzą z Ameryki Południowej Jadalne są kłącza z bulwami bogatymi w skrobię.

Pyrlandia według Buni
Ziemniaki, kartofle, pyry, grule, barabole, kompery, bulwy, swapki - tak wrosły w kuchnię polską, że nie wyobrażamy sobie bez nich tradycyjnego obiadu! A przecież przywędrowały do nas dopiero po Odsieczy Wiedeńskiej, kiedy to Jan III Sobieski przywiózł ich sadzonki ukochanej Marysieńce jako roślinę ozdobną, w 1683 roku. Popularne stały się jednak dopiero za czasów króla Augusta III Sasa w wieku XVIII.

Polski przysmak

Ziemniaki to warzywa, które od wielu lat stanowią główny produkt polskiej kuchni. Ilość potraw robionych z ich udziałem jest naprawdę imponująca! Z tych cenionych warzyw przyrządzamy znakomite zupy ziemniaczane, krokiety, kluski, pierogi, placki czy zapiekanki.

Ziemniaki są również dodatkiem do dań głównych. Świetnie urozmaicą smak mięs, ryb bądź warzyw gotowanych na parze. Podawać je można w postaci puree, pieczonych kulek bądź smażonych na oleju - frytek.

Pomimo ogromnej popularności ziemniaka w naszej kuchni zauważyłam, że jest on podawany dość monotonnie. Warto więc eksperymentować, tworząc zupełnie innowacyjne potrawy. Receptą na wyjątkowe danie może być ciekawy dodatek, który całkowicie zmieni smak dobrze znanych nam ziemniaków. Koniecznie sięgnijcie po wyraziste zioła, owoce, warzywa lub aromatyczne oleje.

Ta książka jest moją próbą "oswojenia" ziemniaka i pokazania w jak wielu wersjach można je przygotowywać. Niezależnie od tego, jakie danie wybierzecie do swojego obiadowego menu, potrawa zawsze będzie smaczna i wyjątkowa. Zatem do dzieła!