Książka kucharska Świąteczny karp króluje na stołach

W tej książce kucharskiej zebraliśmy świetne pomysły na świątecznego i wigilijnego karpia.

Świąteczny karp króluje na stołach
fot. Fotolia
Karpia można smażyć, grillować, faszerować - na wiele sposobów i w otoczeniu przeróżnych dodatków. Jest to ryba, która jednym kojarzy się wyłącznie z wybieraniem drobnych i licznych ości, drugim natomiast - prawdziwym smakoszom - z rybą iście królewską.

Zarówno przedstawicieli pierwszej jak i drugiej grupy zapraszamy do skorzystania z przepisów zawartych w tej książce kucharskiej!
 
Polski świąteczny smakołyk

Karp przyrządzany na wszelakie sposoby to obowiązkowa pozycja wigilijnego menu! Poza doskonałym smakiem, ryba ta ma także szereg właściwości zdrowotnych pozytywnie wpływających na nasz organizm! Mięso z karpia to kopalnia kwasów tłuszczowych, łatwo przyswajalnego białka, a także witaminy A, D czy z grupy B.

Chcąc cieszyć się rybą z małą ilością ości, wybierzmy karpia ważącego ok. 1,5 kilograma. Taki wybór pozwoli na szybsze pozbycie się zakłócających posiłek ości. Mniejsze sztuki karpia idealnie sprawdzą się natomiast do  ugotowania znakomitej zupy rybnej!

Przed obróbką cieplną, rybę warto skropić sokiem z cytryny lub zamarynować w kefirze, co pomoże w pozbyciu się charakterystycznego dla karpia zapachu.

Na wigilijnym stole podać warto tradycyjne smażone dzwonki lub nieco bardziej postarać się i zaserwować je w iście królewskiej postaci! Bez wątpienia zaskoczycie wszystkich, faszerując rybę warzywami lub grzybami, a także jeśli zaaplikujecie ją w galarecie lub aromatycznym sosie pomidorowym!

Niech na Waszych świątecznych stołach pojawią się wyłącznie potrawy, które wspominać będziecie przez cały rok. Mamy nadzieję, ze tak książka kucharska pomoże Wam w tym zadaniu. Zapraszamy do inspirowania się!