Książka kucharska Zawsze udane ciasta drożdżowe

Ciasta drożdżowe towarzyszą nam od dzieciństwa i zawsze pojawiają się nowe pomysły i przepisy na te specjały.

Zawsze udane ciasta drożdżowe
fot. Adobe Stock
Ciasta drożdżowe towarzyszą nam od dzieciństwa i zawsze pojawiają się nowe pomysły i przepisy na te specjały.
Babcie piekły je w piecach na kamiennym trzonie wtedy smakowały najlepiej, potem weszły piekarniki różnego rodzaju i troszkę nam to popsuło jakość ciasta drożdżowego ale czego to się nie robi żeby ulepszyć swoje wypieki. W mojej rodzinie wszystkie kobiety; babcie, mama i teraz ja z drożdżowymi wypiekami nie mamy problemu, często nawet nie stosując się do podanych proporcji robię ciasto drożdżowe i zawsze wychodzi.

Chociaż ciasto podstawowe w składzie zawsze jest podobne to każdy wypiek będzie miał inny smak np; duża bułka upieczona w blaszce i z tego samego ciasta zrobiona chałka czy małe drożdżówki zależy to od skrętu i grubości ciasta które użyjemy do konkretnego wypieku.

Ciasto drożdżowe powinno być wyrabiane długo i nie może być za twarde, powinno być bardzo elastyczne i sprężyste.
Ile pieczemy ciasto drożdżowe? Trudno określić dokładny czas .. bo to zależy od wielkości wypieku, gęstości ciasta i od piekarnika, wiec po ok pól godziny warto sprawdzić co się w piekarniku dzieje ... jeśli za krótko to będą za jasne, jeśli ciasto zbyt szybko ciemnieje należy zmniejszyć temperaturę w piekarniku. Kiedy natomiast chcemy by nasze wypieki miały piękny brązowy połysk należy je posmarować dwa razy białkiem; Pierwszy raz przed włożeniem ciasta do piekarnika a drugi raz ok 5 min przed wyjęciem.

życzę udanych wypieków - Renata Pyzik