Książka kucharska Ciasta bożonarodzeniowe

Czas świąt to nie tylko zapach przypraw korzennych i bakalii... Przedstawiamy najciekawsze przepisy na ciasta świąteczne.

Ciasta bożonarodzeniowe
fot. Fotolia

Gdy zabłyśnie pierwsza gwiazdka, rozpakujemy świąteczne prezenty i zasiądziemy do wieczerzy, na której pojawią się postne dania. Jednak po śledziku, karpiu i innych 11 wigilijnych potrawach, przyjdzie czas na pyszne bożonarodzeniowe ciasta. Jakie wybrać by podkreśliły one wyjątkowość chwili?

Specjały wigilijne

Przyprawy korzenne, bakalie, mak i inne produkty nadające charakter ciastom, pojawiają się na naszych stołach co roku w ten niezwykły czas Bożego Narodzenia i są nieodłącznymi elementami świątecznej atmosfery. Na naszych odświętnych stołach zawitać muszą więc ciasta pełne tradycji, ale również te całkiem innowacyjne!

Przygotowania do wigilijnych słodkości warto zacząć od tradycyjnego sernika z nutą cytrusów. Taki smakołyk wyjątkowo wprowadzi w domu świąteczną atmosferę!  Esencjonalnym dodatkiem do tego wypieku może być  skórka pomarańczowa, sok z limonki lub cytryny.

Na wigilijnym stole, nie może zabraknąć także makowca, który stanowi jedną z 12 dań wigilijnych. Możecie łączyć z najróżniejszymi smakołykami: owocami, bakaliami i kremami. Mocno wilgotny, soczysty makowiec na kruchym spodzie  spełni oczekiwania każdego zasiadającego do stołu gościa!

Ucztowanie w rodzinnym gronie to wspaniały moment by podać ciasta oryginalne i wyszukane. Rolady, biszkopty urozmaicone o aromatyczne masy i kremy i ciasta na zimno- to strzał w dziesiątkę!

W naszej książce kucharskiej ciasta bożonarodzeniowe, prezentujemy najciekawsze pomysły na te tradycyjne i bardziej awangardowe propozycje wypieków świątecznych stworzone przez naszych Kucharzy. Inspirujące!

Poznaj inne słodkości na Boże Narodzenie >>>

 



Przepisy z książki kucharskiej