Książka kucharska ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

W tej książce kucharskiej znajdziecie wszystkie przepisy zgłoszone do konkursu ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY.

ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

W tej książce kucharskiej znajdziecie wszystkie przepisy zgłoszone do konkursu ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY.

Zobaczcie jak wykorzystać żurawinę w potrawach wytrawnych i deserowych, ale też nowoczesnych i nieszablonowych. Zapraszamy!

Cudowne właściwości żurawiny

Owoce żurawiny już od dawna są chętnie spożywanym produktem. Stanowią  one zarówno codzienne urozmaicenie menu, ale także  wzbogacenie dań świątecznych. Dzięki atrakcyjnemu wyglądowi, żurawina wędruje na nasze stoły coraz częściej!

 Poza wspaniałymi walorami smakowymi, owoce te mają także szereg zalet zdrowotnych! Żurawina dostarcza nam bowiem znacznych ilości witaminy C, B1, B2, ale też wapnia, fosforu, miedzi czy jodu! Jest ona stosowana w medycynie naturalnej do leczenia dolegliwości związanych z chorobami nerek i pęcherza moczowego. Napar z suszonej żurawiny ma też wpływ na zmniejszenie ryzyko wystąpienia miażdżycy i chorób układu krążenia. Cieszmy się z dobrodziejstwa tego cierpkiego owocu- naprawdę warto!

Pomysły na żurawinę!

Zastosowanie kulinarne tego wspaniałego owocu jest bardzo szerokie! Przyrządzić z niej można znakomite dżemy, konfitury, soki czy wyraziste sosy. Przetwory te staną się cudownym dodatkiem do mięs, pasztetów czy różnorakich gatunków serów. Wyszukane desery czy ciasta też warto wzbogacić o żurawinę- nie ma bowiem nic lepszego od oryginalnej słodkości!

Niech te przepisy będą dla Was inspiracją w Waszych własnych, żurawinowych poszukiwaniach!

            https://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2013/10/25/imgDwJyz9.jpg