Książka kucharska Zimny bufet

Książki kucharskie 16 gru 2010 15:37
Tit - autor książki kucharskiej Zimny bufet offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 820
Zimny bufet

Powinno być wykwintnie, ale prosto. W całej zabawie liczy się efektowny pomysł na całość imprezy i różnorodność. Niemniej ważna jest także organizacja czasu pracy. Jak to sobie rozplanować?


W stylu retro czy fusion?


Na styl retro będą składały się srebrne patery, sztuczne perły do przybrania stołu, kandelabry i kwiaty w stylowych wazonach. Jeśli chcemy być super modni polecam ciekawy sposób podawania przystawek – zamiast w dużej misce – w malutkich porcjach kieliszkowych. Kieliszki można wypożyczyć w wypożyczalniach zastawy stołowej, albo kupić w supermarkecie – nie muszą być drogie – ważna będzie ich zawartość. Małe porcyjki w kieliszkach poustawiane w równe rzędy nadadzą naszemu przyjęciu oryginalności i nowoczesności – ale czekać nas będzie sporo zmywania. W takich małych kieliszkach można podać zwykły czysty rosół – na jeden łyk – będzie to wyglądało szlachetnie.
 
Na 4 dni przed przyjęciem

Robimy listę zakupów, którą dzielimy na 2 części – w pierwszej fazie kupujemy wszystko to, co będzie wcześniej użyte albo jest na tyle trwałe, że się nie zepsuje. Resztę zakupów zostawmy sobie na dzień przed imprezą.

Na 3 dni przed przyjęciem

Zaczynamy od mięs: proponuję upiec pasztet domowy ze śliwką. Można go będzie podać w kawałkach, lub zrobić z niego małe kanapeczki. Jeżeli chcemy naprawdę zaskoczyć gości – podajmy marynowanego łososia. Musimy go zamarynować co najmniej na 48 godziny przed imprezą, żeby stracił surowość. Uwaga jest to propozycja dla odważnych.  Odpowiednio wcześnie można też upiec słone kruche babeczki, które wypełnimy w dniu imprezy pastą serową – prostą, ale dzięki różnorodnym dodatkom będzie to bardzo kolorowa pozycja w naszym zimnym bufecie.

Na 2 dni przed przyjęciem

Tego dnia możemy przyrządzić roladę szpinakowo-serową, zamarynować piersi kurczaka na kebaby oraz możemy upiec wołowinę lub kaczkę do dipu morelowego.

Na 1 dzień przed przyjęciem

Tego dnia można zrobić sałatkę śledziową (bez krewetek – krewetki dodamy tuż przed podaniem). W przeddzień imprezy zróbmy  dip morelowy, a także grzanki do sałatki po cesarsku. Kończymy zakupy, sprzątamy i przygotowujemy wystrój.

W dniu imprezy

Tego dnia najpierw przyrządzamy resztę dipów: musztardowy, wasabi, awokado i żurawinowy oraz pastę serową. Nie zajmie to więcej niż 1,5 godziny. Nadziewamy mięsa, ryby i warzywa na szpadki, dekorujemy nimi dipy. Przyrządzamy przekąskę z nektarynek, oraz faszerujemy jajka. Na koniec smażymy piersi na kebaba i robimy sałatki. Miłej zabawy i szampańskiego nastroju.

Zdjęcia: Shutterstock

Pobierz pdf książki kucharskiej "Zimny bufet"

Przepisy z książki kucharskiej Zimny bufet (14):

Sortuj wg: | daty | popularności | alfabetu
Dziś moderatorami są
zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

  • Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne Konkurs Znam Wielkanocne Wydanie Specjalne

    Weź udział w konkursie. Odpowiedz na kilka prostych pytań związanych z Wielkanocnym Wydaniem Specjalnym 2014 i wygraj książkę Smaczna Polska autorstwa Magdy Gessler. Nagradzamy aż 10 osób!

1 2 3 4 5
 
 
 
Sonda
Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

 
 Moją ulubioną potrawą wielkanocną jest...

głosuj
 
Ostatnio komentowane