Jeśli uważacie, że kuchnia śródziemnomorska to wyłącznie przepisy z Włoch, Grecji czy Francji - mylicie się. Tradycje kulinarne, które łączą mieszkańców 21 krajów basenu Morza Śródziemnego, nie mają żadnego konkretnego ośrodka. Jest jednak coś, co łączy ludzi tych stron. To pasja do gotowania i gościnność wspólna wszystkim, którzy mieszkają w wilgotnym, morskim klimacie.
Jedz zdrowo
Kuchnia śródziemnomorska to najzdrowszy sposób na przyrządzanie potraw na świecie. Jej główną zaletą jest obfite występowanie świeżych warzyw i owoców, a także przypraw – aromatycznych ziół oraz oliwy z oliwek. Wiadomo, że świeże owoce oraz posypywanie potraw zieleniną korzystnie wpływa na naszą linię, ale nie tylko. Przepisy kuchni śródziemnomorskiej (które charakteryzuje jednocześnie niska kaloryczność) wpływają także zbawiennie na nasz układ krążenia.Umiarkowane spożycie czerwonego wina przez mieszkańców basenu Morza Śródziemnego chroni przed chorobami cywilizacyjnymi – miażdżycą oraz nowotworami. To właśnie z kuchni śródziemnomorskiej pochodzą takie specjały jak ślimaki, zupa minestrone czy sałatka grecka,które są jednocześnie podstawą prawidłowej diety. Dlatego postaw na potrawy śródziemnomorskie i jedz zdrowo!
Kuchnia włoska, francuska, grecka – czego warto spróbować?
Każdy na pewno zna kilka specjałów kuchni śródziemnomorskiej, jest ona bardzo popularna. Wyobraź sobie, że przenosisz się do słonecznych Włoch: na co miałbyś ochotę? Tradycyjnymi specjałami kuchni włoskiej są potrawy mączne: pizza, lasange oraz spaghetti bolognese. Warto również spróbować włoskich serów np. parmezanu, gorgonzoli, mozzarelli. Bardzo smaczne sery pojawiają się także na stołach Francuzów (np. brie, roqefort, camembert). Stanowią one uzupełnienie dla innych potraw takich jak: ślimaki, tarty, crossainty, trufle oraz bretońskie naleśniki. Natomiast kuchnia grecka nie ustępuje kuchni francuskiej i włoskiej. W Grecji możemy spróbować sera feta, gyrosa, mousaki, tzatzików oraz ouzo - tradycyjnej greckiej wódki.Jeśli już wiesz czego chciałbyś skosztować może warto byłoby wybrać się w do wybranego „kulinarnego raju” na wakacyjny odpoczynek?
Gotuj z Hortexem!
Jeśli jednak nie planujesz na razie wakacji, warto przenieść śródziemnomorskie smaki do własnej kuchni! Pomogą ci w tym produkty Hortex, które pozwolą przygotować potrawy w prosty sposób. Wypróbuj szybki „Makaron na patelnie z sosem bolognese” albo ugotuj tradycyjną włoską zupę jarzynową minestrone, wykorzystując do tego warzywa z „Mieszanki włoskiej” Hortex. Produkty mrożone (zwłaszcza warzywa) zachowują po rozmrożeniu wszystkie wartości odżywcze. Kuchnia śródziemnomorska jest tak bogata, że na pewno każdy znajdzie w niej coś dla siebie. Spróbuj śródziemnomorskich smaków już dziś i rozpocznij kulinarne potyczki z Hortexem!
Jedz zdrowo
Kuchnia śródziemnomorska to najzdrowszy sposób na przyrządzanie potraw na świecie. Jej główną zaletą jest obfite występowanie świeżych warzyw i owoców, a także przypraw – aromatycznych ziół oraz oliwy z oliwek. Wiadomo, że świeże owoce oraz posypywanie potraw zieleniną korzystnie wpływa na naszą linię, ale nie tylko. Przepisy kuchni śródziemnomorskiej (które charakteryzuje jednocześnie niska kaloryczność) wpływają także zbawiennie na nasz układ krążenia.Umiarkowane spożycie czerwonego wina przez mieszkańców basenu Morza Śródziemnego chroni przed chorobami cywilizacyjnymi – miażdżycą oraz nowotworami. To właśnie z kuchni śródziemnomorskiej pochodzą takie specjały jak ślimaki, zupa minestrone czy sałatka grecka,które są jednocześnie podstawą prawidłowej diety. Dlatego postaw na potrawy śródziemnomorskie i jedz zdrowo!
Kuchnia włoska, francuska, grecka – czego warto spróbować?
Każdy na pewno zna kilka specjałów kuchni śródziemnomorskiej, jest ona bardzo popularna. Wyobraź sobie, że przenosisz się do słonecznych Włoch: na co miałbyś ochotę? Tradycyjnymi specjałami kuchni włoskiej są potrawy mączne: pizza, lasange oraz spaghetti bolognese. Warto również spróbować włoskich serów np. parmezanu, gorgonzoli, mozzarelli. Bardzo smaczne sery pojawiają się także na stołach Francuzów (np. brie, roqefort, camembert). Stanowią one uzupełnienie dla innych potraw takich jak: ślimaki, tarty, crossainty, trufle oraz bretońskie naleśniki. Natomiast kuchnia grecka nie ustępuje kuchni francuskiej i włoskiej. W Grecji możemy spróbować sera feta, gyrosa, mousaki, tzatzików oraz ouzo - tradycyjnej greckiej wódki.Jeśli już wiesz czego chciałbyś skosztować może warto byłoby wybrać się w do wybranego „kulinarnego raju” na wakacyjny odpoczynek?
Gotuj z Hortexem!
Jeśli jednak nie planujesz na razie wakacji, warto przenieść śródziemnomorskie smaki do własnej kuchni! Pomogą ci w tym produkty Hortex, które pozwolą przygotować potrawy w prosty sposób. Wypróbuj szybki „Makaron na patelnie z sosem bolognese” albo ugotuj tradycyjną włoską zupę jarzynową minestrone, wykorzystując do tego warzywa z „Mieszanki włoskiej” Hortex. Produkty mrożone (zwłaszcza warzywa) zachowują po rozmrożeniu wszystkie wartości odżywcze. Kuchnia śródziemnomorska jest tak bogata, że na pewno każdy znajdzie w niej coś dla siebie. Spróbuj śródziemnomorskich smaków już dziś i rozpocznij kulinarne potyczki z Hortexem!