Książka kucharska Makowiec na 18 sposobów

Makowiec japoński, zawijany, na kruchym cieście - przepisów na ciasto z makiem jest mnóstwo! Oto 18 najlepszych przepisów na makowce. Zobacz, czasem nawet nie musisz

Makowiec na 18 sposobów
fot. Adobe stock

Najpopularniejsze przepisy na makowiec

Makowiec to ciasto, o którym najczęściej przypominamy sobie przed świętami Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Do najbardziej popularnych należą:
  • makowiec japoński
  • makowiec zawijany
  • makowiec na kruchym spodzie
Makowiec japoński to właśnie ten wilgotny wypiek, do którego dodajemy jabłka, nie wymaga przygotowywania spodu z kruchego ciasta czy biszkoptu

Makowiec zawijany z bakaliami czyli popularną struclę makową przygotowuje się z ciasta drożdżowego lub krucho-drożdżowego.

makowiec zawijany makowiec japoński

Co wybrać: mak czy gotową masę makową?

Nie rekomendujemy chodzenia na skróty, zatem proponujemy przygotowanie maku tradycyjną metodą. Będzie on wymagał czasu: mak trzeba ugotować na mleku i zmielić, nawet trzykrotnie.

Jeśli narzekasz na deficyt czasu i musisz posiłkować się gotową masą makową pamiętaj, że oprócz dodatków w postaci skórki pomarańczowej, rodzynek czy miodu zawiera także konserwanty.

Rozwiązaniem dla tych, którzy nie posiadają w domu maszynki do mielenia jest mak mielony, dostępny w sklepach zwłaszcza przez świętami Bożego Narodzenia. Pamiętaj jednak, by w miarę szybko go zużyć - mak, także ten w opakowaniu, może zjełczeć, więc zwróć uwagę na termin przydatności.

Zobacz wybrane przepisy na ciasta z makiem. Tu znajdziesz ich jeszcze więcej: przepisy na makowce.