Żurek to tradycyjna zupa, podawana podczas śniadania Wielkanocnego. Smakołyk ten można zrobić na wiele ciekawych sposobów, wszystko zależy od Waszych kulinarnych gustów oraz inwencji twórczej! Niewątpliwie jednak, najlepiej smakuje z białą kiełbasą i jajkiem, zalany naturalnym zakwasem.
Specjalnie dla Was zbieraliśmy przepisy na smaczne tradycyjne i całkiem innowacyjne żurki. Mamy nadzieję, że będą pomocne przy planowaniu świątecznego śniadania. Korzystajcie do woli!
Domowy zakwas
Przygotowując Wielkanocne menu, pamiętać należy o głównym składniku tradycyjnego żurku - zakwasie! Najważniejszym jego elementem jest mąka żytnia. Innym ważnym dodatkiem jest także piętka chleba, która przyspieszy proces fermentacji, czosnek, a także zioła dodające zakwasowi wyjątkowego aromatu. Tak przygotowany zaczyn, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni.
Cudowny żurek
Wielkanocne śniadanie pełne jest wyśmienitych smakołyków! Obfitujący w pyszności stół, nie może obyć się bez tradycyjnego żurku! Jest to bardzo charakterystyczna i pełna aromatu zupa. W porównaniu z barszczem białym, żurek jest bardziej wyrazisty i ostrzejszy. Podaję się go z cienką kiełbaską i jajkiem gotowanym na twardo. Bardzo smacznym uzupełnieniem żurku jest także chrzan oraz kiełki różnorakich warzyw.
Uwielbiany przez wszystkich żurek, serwować należy w wydrążonym chlebku, który dodaje potrawie dodatkową dawkę doskonałego smaku.
Zostało już całkiem niewiele czasu do świąt Wielkanocnych. Wyjątkowo inspirujące przepisy już teraz powinny zagościć w Waszych domowych przepisownikach. W tej kulinarnej zakładce każdy znajdzie recepturę idealną dla siebie. Powodzenia!
Poniżej możecie zobaczyć film jak zrobic żurek w chlebie >>>