Książka kucharska Nie ma to jak wielkanocny żur

Oto sprawdzone przepisy na żury, żurki i białe barszcze - przyda się przed świętami!

Nie ma to jak wielkanocny żur
fot. Fotolia

Żurek to tradycyjna zupa, podawana podczas śniadania Wielkanocnego. Smakołyk ten można zrobić na wiele ciekawych sposobów, wszystko zależy od Waszych kulinarnych gustów oraz inwencji twórczej! Niewątpliwie jednak, najlepiej smakuje z białą kiełbasą i jajkiem, zalany naturalnym zakwasem.

Specjalnie dla Was zbieraliśmy przepisy na smaczne tradycyjne i całkiem innowacyjne żurki. Mamy nadzieję, że będą pomocne przy planowaniu świątecznego śniadania. Korzystajcie do woli!

Domowy zakwas
 
Przygotowując Wielkanocne menu, pamiętać należy o głównym składniku tradycyjnego żurku - zakwasie! Najważniejszym jego elementem jest mąka żytnia. Innym ważnym dodatkiem jest także piętka chleba, która przyspieszy proces fermentacji, czosnek, a także zioła dodające zakwasowi wyjątkowego aromatu. Tak przygotowany zaczyn, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni.
 
Cudowny żurek
 
Wielkanocne śniadanie pełne jest wyśmienitych smakołyków! Obfitujący w pyszności stół, nie może obyć się bez tradycyjnego żurku! Jest to bardzo charakterystyczna i pełna aromatu zupa. W porównaniu z barszczem białym, żurek jest bardziej wyrazisty i ostrzejszy. Podaję się go z cienką kiełbaską i jajkiem gotowanym na twardo. Bardzo smacznym uzupełnieniem żurku jest także chrzan oraz kiełki różnorakich warzyw.
Uwielbiany przez wszystkich żurek, serwować należy w wydrążonym chlebku, który dodaje potrawie dodatkową dawkę doskonałego smaku.
 

Zostało już całkiem niewiele czasu do świąt Wielkanocnych. Wyjątkowo inspirujące przepisy  już teraz powinny zagościć w Waszych domowych przepisownikach. W tej kulinarnej zakładce każdy znajdzie recepturę idealną dla siebie. Powodzenia!


Poniżej możecie zobaczyć film jak zrobic żurek w chlebie >>>