Kuchnia Polska to bogaty repertuar smaków, który zachwyca swoją różnorodnością. Obecny charakter dań jest kwintesencją przenikania się wielu kultur oraz rozbiorowej historii państwa. W tradycyjnych potrawach dostrzegalne są wpływy kuchni francuskiej, niemieckiej, rosyjskiej oraz żydowskiej.

Kuchnia polska uchodzi za dość treściwą, tłustą i przez to niezbyt zdrową, aczkolwiek bardzo smaczną. Jej wizytówką są tradycyjne kotlety schabowe, pierogi z serem, żeberka w miodzie i przygotowywana z pieczołowitością, pieczona karkówka.

Ważnym kulinarnym akcentem kuchni polskiej są wyśmienite zupy, które często pełnią rolę przystawki. Spośród całej gamy typowo polskich zup należy wyróżnić tradycyjną pomidorową, żurek na zakwasie, doskonale przyprawiony barszcz czerwony oraz sycący, typowo niedzielny, rosół z kury.

Na stołach Polaków obok schabowego i pierogów, goszczą również potrawy, skomponowane ze składników, pochodzących z rodzimych ogródków. Buraczki, ogórki kiszone, kapusta kwaszona – to przystawki, bez których spore grono Polaków nie wyobraża sobie posiłku.

Nie sposób opisać kuchni polskiej bez znakomitych deserów: piernika z nutą przypraw korzennych; sernika, rozpieszczającego podniebienia swym cytrynowym posmakiem; starannie przygotowanego makowca oraz domowych pączków i faworków.

Idealnie dopełnienie każdego posiłku stanowią polskie nalewki, które przyrządzane są owoców z lokalnych upraw. Nalewki malinowe, jeżynowe, wiśniowe i śliwkowe – to tylko kilka przykładowych smaków z bogatej gamy polskich domowych alkoholi. 

Kuchnia polska

Barszcz czerwony

Barszcz czerwony

Barszcz jest zupą, która największą popularność ma w krajach Europy Wschodniej i Środkowej. Głównym jej składnikiem są buraki ćwikłowe. Jest nieodłącznym elementem Świąt Bożego Narodzenia. Ma mocno czerwony kolor, intensywny zapach i pikantny smak. Dobrym pomysłem jest barszcz z uszkami, bułeczkami z farszem grzybowym lub barszcz czerwony z ziemniakami, które sprawiają, że potrawa jest pożywna. Podstawą dobrej zupy jest zakwas na barszcz czerwony, który robi się błyskawicznie.

Kotlety mielone

Kotlety mielone

Do przygotowania tradycyjnych kotletów mielonych wystarczy zmielone mięso (wieprzowe, wieprzowo-wołowe lub indycze), namoczona bułka, cebula, jajko i przyprawy oraz składniki na panierkę (roztrzepane jajko i bułka tarta). Tą klasyczną wersję można wzbogacać o różnorodne dodatki, które nadadzą potrawie oryginalności i nowego smaku. Smaczną propozycją są kotlety mielone z pieczarkami, serem, boczniakami lub marchewką. Aby uniknąć smażenia, można przygotować kotlety mielone pieczone w piekarniku. Uformowane kotlety umieszcza się w naczyniu żaroodpornym, a następnie na każdym z kotlecików kładzie się małą kosteczkę masła. Potrawę wstawia się do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecze przez około 50 minut.

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane to potrawa robiona ze startych ziemniaków, smażonych na oleju lub smalcu. Do przygotowania potrawy potrzebna jest też cebula, jajka i niewielka ilość mąki. Placki ziemniaczane są najbardziej popularne w Europie Środkowej i Wschodniej. Danie należy jeść od razu po usmażeniu, ponieważ placki szybko tężeją. Najczęściej podaje się placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym lub gulaszem. Popularna jest też wersja na słodko z musem jabłkowym. Placki ziemniaczane z cukinią są natomiast zdrową przystawką.

Szarlotka

Szarlotka

Szarlotka tradycyjna, na bazie jabłek, smakuje najlepiej po nadaniu ciastu korzennego aromatu. Dodaje się do niej rodzynki, cynamon, goździki, przyprawę do piernika, wanilię, brązowy cukier. Można także przygotować szarlotkę z kruszonką, szarlotkę sypaną (nie wymaga pieczenia), szarlotkę z budyniem, pianką bądź bezą albo szarlotkę na kruchym cieście. Wspaniale smakuje także ciasto w wersji bezglutenowej oraz szarlotka z lodami waniliowymi lub śmietankowymi, polana gorącym sosem toffi.

Gołąbki

Gołąbki

Gołąbki dobrze warto przygotować na rodzinny obiad. Potrawę najczęściej podaje się same, z ziemniakami, ryżem albo kaszą oraz sosem pomidorowym. Na sparzony liść kapusty wykłada się farsz z usmażonego mięsa mielonego z dodatkiem cebuli, ryżu, pieczarek, ziół i przypraw. Całość zawija się w rulon tak, by boki kapusty były schowane do środka. Gołąbki można ugotować we wrzątku lub na parze, a także zapiec.

Kopytka

Kopytka

Kopytka ziemniaczane przygotowuje się z ugotowanych i zmielonych ziemniaków, mąki, jajek, soli. Po szybkim wyrobieniu ciasta formułuje się z niego wałeczki, a następnie romby. Można zrobić również kopytka z serem twarogowym lub kopytka ze szpinakiem albo z dynią. Po ugotowaniu we wrzątku kopytka wyjmuje się z wody łyżką cedzakową i podaje z sosem lub dodatkiem masła i skwarkami. Ciekawą wersją dania są także bezglutenowe i wegańskie kopytka z kaszy jaglanej.

Kluski śląskie

Kluski śląskie

Kluski śląskie przygotowuje się z ugotowanych i zmielonych ziemniaków oraz mąki ziemniaczanej. Oba składniki należy połączyć, a z powstałego ciasta uformować lekko spłaszczone kule. W każdej z nich robi się wgłębienie, co jest charakterystycznym znakiem klusek śląskich. Następnie surowe kule gotuje się we wrzątku z dodatkiem soli i oleju, aż wypłyną na powierzchnię. Może to potrwać kilka minut. Kluski śląskie najlepiej smakują same, z sosem (na przykład pieczarkowym), gotowaną modrą kapustą, surówkami bądź mięsem. Danie można podawać również ze: skwarkami, masłem, gulaszem lub zasmażką z bułki tartej.

Bigos

Bigos

Bigos to potrawa składająca się z kapusty i mięsa. Jest tradycyjnym daniem w kuchni Europy Wschodniej i Środkowej. Nazwa pochodzi od słowa „begossen”, czyli dolać. Jest wiele sposobów przygotowania potrawy, jednak wszystkie opierają się na świeżej kapuście kiszonej, różnych gatunkach mięsa oraz suszonych grzybów, śliwek i cebuli. Całość dusi się najlepiej kilka dni. Potrawę podaje się jako gorącą przystawkę lub danie główne. Ze względu na wysoką zawartość kapusty kiszonej, jedzenie bigosu zapobiega anemii i podnosi odporność organizmu.

Polecane przepisy do kategorii Kuchnia polska

Znaleźliśmy 1257 przepisów w kategorii Kuchnia polska

Przekładaniec serowy

Przekładaniec serowy

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sernik z masą jabłkową II

Sernik z masą jabłkową II

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sernik z masą jabłkową I

Sernik z masą jabłkową I

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sernik „Garbusek”

Sernik „Garbusek”

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sernik „z rosą”

Sernik „z rosą”

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sernik na ciemnym cieście I

Sernik na ciemnym cieście I

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sernik puszysty

Sernik puszysty

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sernik świąteczny

Sernik świąteczny

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sernik wykwintny

Sernik wykwintny

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sernik z ziemniakami

Sernik z ziemniakami

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sernik wiedeński

Sernik wiedeński

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sernik „czekoladowy”

Sernik „czekoladowy”

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sernik z kruszonką

Sernik z kruszonką

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sernik budyniowy

Sernik budyniowy

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sernik „z kopczykami”

Sernik „z kopczykami”

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sernik na białym winie

Sernik na białym winie

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: