Książka kucharska Słodkie przetwory Michaeli

Jest to zbiór przepisów na kompoty, soki, dżemy, galaretki, suszone owoce oraz nalewki...

Słodkie przetwory Michaeli
Słońce zamknięte w słoikach- tak w skrócie określić można nasze wspaniałe przetwory! Pysznie komponują się z naleśnikami, placuszkami czy świeżutkim pieczywem. Doskonale smakują zwłaszcza gdy za oknem chłód i szaruga. Zapraszamy do korzystania z naszej skarbnicy najlepszych przysmaki!
 
Słodkie przetwory to kompoty, soki, dżemy, galaretki, suszone owoce oraz nalewki.
Pomimo, że sklepowe półki zapełnione są takimi przetworami zachęcam do przygotowania ich samodzielnie. Specjały te stanowić mogą miły prezent dla przyjaciół i rodziny.
 
    Aromatyczne przetwory najlepiej przygotowywać  latem, kiedy na rynku nie brakuje soczystych, sezonowych owoców. Zimową porą, warto pokusić się o przyrządzenie przetworów z owoców egzotycznych. Wiele dżemów, konfitur i galaretek można przygotować stosując żelfixy (pektyny), które znacznie skracają czas gotowania owoców.
Dodanie gotowej mieszanki pozwali obniżyć także zawartość cukru w naszych przetworach. Tak przygotowane słodkości świetnie sprawdzą się w czasie długich zimowych wieczorów, zwłaszcza wtedy gdy one znacznie nam się dłużą .Galaretki, dżemy, konfitury i soki przydadzą się również do przygotowania wspaniałych ciasteczek, ciast i tortów i innych deserów.
 
     Nalewki na bazie spirytusu, wódki czy rumu mają poza walorami smakowymi także charakter leczniczy i rozgrzewający. Ich smakiem delektować się można, zwłaszcza w czasie rodzinnych uroczystości czy świąt. Domowy wyrób tego typu, to także doskonały pomysł na prezent dla ukochanej osoby lub przyjaciela.
 
Suszone owoce stanowią zdrową i pyszną przekąskę w ciągu dnia. Idealnie sprawdzą się pracy lub szkoły. Doskonale nadają się także dla osób unikających sklepowych słodyczy i będących na diecie.
 
Soki i kompoty są polecanym napojem zarówno dla małych i dużych. Stanowią doskonały dodatek do głównych posiłków. Użyte do ich przyrządzenia owoce, zawierają wiele cennych witamin i minerałów, korzystnie wpływających na organizm. Przygotowane w domowym zaciszu, wolne są od niezdrowych konserwantów i barwników.
 
Robiąc dżemy, konfitury, galaretki lub soki, świetnie jest łączyć je w ulubione grupy owoców. Wieloowocowy smak przetworów z dodatkami w postaci migdałów, wina, skórki pomarańczowej lub cytrynowej dostarczą naszemu podniebieniu zupełnie nowych doznań smakowych!
 
     W tej książce znajdziecie przepisy tradycyjne i całkiem nowatorskie. Niezależnie od receptury, zachwycą one swym smakiem rodzinę i znajomych. Myślę, że staną się również inspiracją do odkrywania nowych smaków i tworzenia wspaniałych, innowacyjnych przepisów.  
  

 

Zachęcam do przeczytania moich artykułów:

https://gotujmy.pl/przetwory--potrzebny-sprzet-,artykuly,3587.html

https://gotujmy.pl/przetwory---metody-utrwalania-produktow-,artykuly,3582.html

  oraz odsyłam na stronę gotujmy.pl z gotowymi etykietami na przetwory

 https://gotujmy.pl/d/etykiety_gotujmy_A4.pdf 

opisanie przetworów znacznie nam ułatwi odnalezienie właściwych przetworów.



Przepisy z książki kucharskiej