Mazurek to tradycyjny słodki wypiek przygotowywany na Wielkanoc. Trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez tego deseru. Najczęściej robimy mazurki na kruchym spodzie, jednak możliwości jest wiele - możemy wybrać mazurek biszkoptowy lub z dodatkiem marcepanu. Dekoracje świąteczne to najczęściej bakalie, kandyzowane owoce i bukszpan do przybrania.
Sposobów na przygotowanie mazurka jest mnóstwo. Począwszy od przepisów na ciasto, polewę na dekoracji kończąc. W tej książce kucharskiej zbieramy najlepsze i najciekawsze przepisy na mazurka. Mamy nadzieję, że wybierzecie dla siebie idealną recepturę!
Mazurek na kruchym spodzie
Rewelacyjny mazurek na kruchym cieście na pewno zasmakuje wszystkim. To idealne ciasto, które najczęściej gości na wielkanocnym stole. Idealne kruche ciasto zawiera w sobie cztery główne składniki: masło, mąkę, żółtka jaj oraz cukier. Ważne, aby były to składniki dobrej jakości, a masło miało wysoką zawartość tłuszczu. Kruche ciasto szybko zagniatamy i schładzamy w lodówce.
Jaką polewę wybrać?
Mazurki wielkanocne najczęściej polewamy:- masą kajmakową
- czekoladą
- chałwą
- dżemem lub powidłami
- polewą cytrynową
Mazurek wielkanocny to ciasto, które jemy raz w roku, warto więc dołożyć starań, żeby wypiek był udany i pyszny! Sprawdź nasze 22 propozycje przepisów i wybierz swój ulubiony.
Tutaj znajdziesz przepisy na najlepsze wielkanocne baby >>>