Placek z truskawkami to ciasto idealne, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, ale nie mamy dużo czasu na pichcenie. Szybkie w wykonaniu, nie przysporzy problemu nawet tym, dla których wypieki nie są mocną stroną.
Dodatek truskawek sprawi, że ciasto będzie przyjemnym, słodkim uzupełnieniem kubka kawy, herbaty czy lemoniady w wiosenno-letnie popołudnie. Latem placek będzie świetnie komponował się z dalgona coffee - koreańską słodką kawą na bazie mleka z dodatkiem kostek lodu.
Truskawki, choć dostępne niemal przez cały rok na sklepowych półkach, najlepiej smakują w czerwcu i lipcu. Wtedy to rodzime owoce dojrzewają naturalnie na słońcu i ich słodycz jest największa.
Placek może być przełożony masą śmietanową, którą może także zastąpić krem budyniowy. Ciekawym rozwiązaniem jest dodanie do bazowych składników kakao, wtedy placek będzie miał brązowy kolor i czekoladowy smak. Dla licznych wielbicieli słodkich wypieków, obowiązkowym elementem placka z truskawkami jest kruszonka - najlepiej w dużej ilości! Taką posypkę z masła, mąki i cukru możemy polać już po upieczeniu lukrem lub białą czekoladą, która świetnie komponuje się z lekko kwaśnymi truskawkami.
Sprawdź jak zrobić kruszonkę do ciasta.
Przepis na najprostszą polewę do wypieków – zobacz, jak zrobić lukier.
fot. Adobe Stock
Jeśli twoja ochota na placek z truskawkami jest jeszcze większa, skorzystaj z naszych przepisów – na pewno znajdziesz tam garść pomysłów na pyszne, słodkie co nieco. Pamiętaj, że jeśli nie masz świeżych truskawek, skorzystaj z tych mrożonych, one także sprawdzą się świetnie w ucieranym cieście.
Sprawdź 24 najlepsze przepisy na pyszny placek z truskawkami!
Dodatek truskawek sprawi, że ciasto będzie przyjemnym, słodkim uzupełnieniem kubka kawy, herbaty czy lemoniady w wiosenno-letnie popołudnie. Latem placek będzie świetnie komponował się z dalgona coffee - koreańską słodką kawą na bazie mleka z dodatkiem kostek lodu.
Truskawki, choć dostępne niemal przez cały rok na sklepowych półkach, najlepiej smakują w czerwcu i lipcu. Wtedy to rodzime owoce dojrzewają naturalnie na słońcu i ich słodycz jest największa.
Placek z truskawkami – idealny przepis
Kluczowym momentem w przygotowywaniu placka jest dokładne utarcie jajek z cukrem na puszystą masę, co sprawi, że ciasto będzie delikatne i wysokie. Ten prosty i smaczny wypiek z truskawkami możemy zrobić na wiele sposobów.Placek może być przełożony masą śmietanową, którą może także zastąpić krem budyniowy. Ciekawym rozwiązaniem jest dodanie do bazowych składników kakao, wtedy placek będzie miał brązowy kolor i czekoladowy smak. Dla licznych wielbicieli słodkich wypieków, obowiązkowym elementem placka z truskawkami jest kruszonka - najlepiej w dużej ilości! Taką posypkę z masła, mąki i cukru możemy polać już po upieczeniu lukrem lub białą czekoladą, która świetnie komponuje się z lekko kwaśnymi truskawkami.
Sprawdź jak zrobić kruszonkę do ciasta.
Przepis na najprostszą polewę do wypieków – zobacz, jak zrobić lukier.
fot. Adobe Stock
Jeśli twoja ochota na placek z truskawkami jest jeszcze większa, skorzystaj z naszych przepisów – na pewno znajdziesz tam garść pomysłów na pyszne, słodkie co nieco. Pamiętaj, że jeśli nie masz świeżych truskawek, skorzystaj z tych mrożonych, one także sprawdzą się świetnie w ucieranym cieście.
Sprawdź 24 najlepsze przepisy na pyszny placek z truskawkami!