Ryby od zawsze znajdują się w diecie człowieka. Mają korzystny wpływ na nasze zdrowie, a dieta złożona z ryb i owoców morza zapewnia odpowiednie (i ilościowe) zapotrzebowanie na jedzenie ogromnemu procentowi populacji ludzkiej. Znajdziemy w nich łatwo przyswajalne białka, jod, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę D, selen, fluor, magnez, wapń.
Dodatkowo, zawarte w rybach tłuszcze z rodziny Omega3 wpływają korzystnie na układ krążenia, gdyż chroniąc przed miażdżycą, sprzyjają zwiększaniu poziomu „dobrego” cholesterolu HDL, obniżają ryzyko zachorowania na nowotwory, wpływają na obniżenie ciśnienia krwi, a także działają przeciwzapalnie i sprzyjają zwiększeniu produkcji serotoniny - hormonu dobrego nastroju!
Smaczne rybki!
Ryby można przyrządzać w tak wielu wersjach, że w zasadzie nie sposób spróbować wszystkich potraw znanych na świecie!
Dania rybne nigdy nie są nudne! To, jak przyrządzimy i w jaki sposób je podamy ryby zależy wyłącznie od nas! Pomysłów i przepisów z ich udziałem jest mnóstwo! Nie musimy ograniczać się do przygotowywania wyłącznie ryby smażonej, pieczonej czy gotowanej na parze.
Robimy z nich przekąski, zupy, drugie dania. Ryby bardzo często stanowią także element sałatek, zapiekanek, tart i farszów do ciasta kruchego czy francuskiego!
Gorąco polecam wszystkim uwzględnienie w swojej diecie ryb. Zapraszam do swojego „kramiku”. Smacznego!
Dodatkowo, zawarte w rybach tłuszcze z rodziny Omega3 wpływają korzystnie na układ krążenia, gdyż chroniąc przed miażdżycą, sprzyjają zwiększaniu poziomu „dobrego” cholesterolu HDL, obniżają ryzyko zachorowania na nowotwory, wpływają na obniżenie ciśnienia krwi, a także działają przeciwzapalnie i sprzyjają zwiększeniu produkcji serotoniny - hormonu dobrego nastroju!
Smaczne rybki!
Ryby można przyrządzać w tak wielu wersjach, że w zasadzie nie sposób spróbować wszystkich potraw znanych na świecie!
Dania rybne nigdy nie są nudne! To, jak przyrządzimy i w jaki sposób je podamy ryby zależy wyłącznie od nas! Pomysłów i przepisów z ich udziałem jest mnóstwo! Nie musimy ograniczać się do przygotowywania wyłącznie ryby smażonej, pieczonej czy gotowanej na parze.
Robimy z nich przekąski, zupy, drugie dania. Ryby bardzo często stanowią także element sałatek, zapiekanek, tart i farszów do ciasta kruchego czy francuskiego!
Gorąco polecam wszystkim uwzględnienie w swojej diecie ryb. Zapraszam do swojego „kramiku”. Smacznego!