Książka kucharska Prosty sernik - przepisy

Bardzo lubię sernik. Często go robię w innych wydaniach niż tradycyjny. Czasami robię sernik na kruchym cieście lub używam biszkoptów.

Prosty sernik - przepisy
fot. Adobe Stock

Bardzo lubię sernik. Często go robię w innych wydaniach niż tradycyjny. Czasami robię sernik na kruchym cieście lub używam biszkoptów. Dodaję kakao do ciasta, mieszam masę serową z różnymi bakaliami, eksperymentuję z przyprawami korzennymi, polewam ciasto lukrem lub czekoladą. Najważniejsze jest to, że efekty są lepsze niż często zakładam zabierając się do przygotowywania ciasta. 

Niezastąpiony ser

Przyrządzając smakowity sernik, nabyć należy jego najważniejszy składnik czyli ser! Najlepiej jest zmielić domowy twaróg, który ma najlepszy smak i nie zawiera ulepszaczy smaku. Jeśli nie macie czasu na jego przygotowanie, możecie kupić gotowy ser kubełkowy. Taki produkt znacznie ułatwi i przyspieszy wyrób uwielbianego ciasta. Im mniej w nim cukru i substancji wzbogacających smak- tym lepiej!

Chrupiący spód

Równie ważnym elementem udanego sernika jest jego spód. Przygotować można go w tradycyjny lub całkiem innowacyjny sposób. Klasyczne ciasto kruche, herbatniki, biszkopty czy wafle idealnie skomponują się z delikatną i aromatyczną masą serową.

Każdą propozycję warto wzbogacić o ulubiony dodatek w postaci orzechów, migdałów, wiórek kokosowych, świeżych i suszonych owoców, czekolady czy kolorowej galaretki.

Zapraszam Was do przygotowywania smacznych i efektownych serników. Przepisy zawarte w tej książce kucharskiej pokazują sernik w różnych odsłonach. Mam nadzieję, że często będziecie wykorzystywać te przepisy. 


Więcej przepisów na sernik >>>


Zobacz film, na którym robię sernik na kruchym spodzie
 >>>