Książka kucharska Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Książka jest zbiorem wszystkich przepisów dodanych na konkurs "Odkryjmy sosy Łowicz na nowo", który trwał od 28 lutego do 28 marca 2011.

Sosy Łowicz w nowej odsłonie
W ciągu 4 tygodni trwania konkursu przekonaliśmy się, że gotowe sosy w słoiczkach podane z ryżem czy makaronem to nie jedyna opcja. Gotowy sos w słoiku może być ciekawą inspiracją do oryginalnych potraw - tak stało się podczas wspomnianych czterech tygodni.

Sosy Łowicz stały się bohaterami naszych dań - czy to w roli głównej czy jako dodatek. Sos pieczarkowy chętnie łączony był z warzywami: papryką, pomidorami, podsmażoną cebulką.

Sos meksykański w typowo polskich potrawach - czemu nie? Okazuje się, że nawet pierogi mozna podać z meksykańską nutą, jeszcze szczypta czegoś zielonego i mamy danie nie tylko smaczne, lecz także ładnie podane.

Sos do spaghetti świetnie sprawdził się w nowych dla siebie odsłonach - ta kombinacja smaków broni się sama i jak się okazuje nie wymaga obecności makaronu. A jeśli dodatkowo kucharz mieszając w garnku przypadkiem dorzuci coś od siebie... wyczarować może naprawdę niebanalną potrawę.

Sos chiński i sos słodko-kwaśny to najchętniej używane - obok meksykańskiego - sosy Łowicz w naszych potrawach. Zobaczyliśmy je w wielu przeróżnych, czasem zaskakujących wariantach.

Makaron z sosem bolońskim - któż tego nie zna... chociaż wielu z nas ceni to danie przekonaliśmy się, że sos boloński potrafi zaskakiwać. Nie tylko w duecie z makaronem.


Książka zbiera 263 przepisyz użyciem sosów Łowicz - to 263 zupełnie nowatorskie pomysły opatrzone pięknymi fotografiami.