Ciasteczka to coś, co lubi chyba każdy - niewielkie smakołyki, które urzekają wszystkich. Można je zrobić na wiele różnych sposobów i z masą wszelkich dodatków. Przełożone kremem czekoladowym albo dżemem domowej roboty mogą stać się małymi arcydziełami.
Zapach świąt
Kto potrafi wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez pysznych, aromatycznych pierniczków robionych i dekorowanych własnoręcznie? Fakt, można je kupić w sklepie czy cukierni, ale nie ma nic lepszego, niż zapach jaki towarzyszy pieczeniu ciastek. Tego nie kupimy nigdzie. Przy robieniu ciasteczek mogą nam pomagać dzieci, które jak nikt inny potrafią świetnie się bawić wycinając różne kształty za pomocą foremek. Nie mówiąc już o ich zdobieniu kolorowymi lukrami i posypkami.
Kilka cennych rad
Ciasteczka bywają przeróżne. Można je robić nie tylko z ciasta kruchego, ale i francuskiego, ucieranego, parzonego (ptysiowego) czy też nawet drożdżowego.
Przy kruchych ciasteczkach masło do ich wykonania musi być bardzo dobrze schłodzone. Dzięki temu ciasteczka będą kruche i maślane.
Podczas robienia ciasteczek z ciasta francuskiego musimy pamiętać, że ciasto francuskie lubi chłód i gdy chcemy, by ciasteczka były delikatne i miały sporo warstw, najlepiej schłodzić je w lodówce nim zostaną włożone do piekarnika.
Idealne ciasteczka drożdżowe muszą być zrobione ze składników w temperaturze pokojowej, tak jak ciasteczka z ciasta ucieranego. Przed pieczeniem można je też schłodzić, by nie rozpłynęły się po blaszce.
Mam nadzieję, że ta książka kucharska zachęci Was do tworzenia domowych pyszności.
Życzę udanego pieczenia!
Zapach świąt
Kto potrafi wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez pysznych, aromatycznych pierniczków robionych i dekorowanych własnoręcznie? Fakt, można je kupić w sklepie czy cukierni, ale nie ma nic lepszego, niż zapach jaki towarzyszy pieczeniu ciastek. Tego nie kupimy nigdzie. Przy robieniu ciasteczek mogą nam pomagać dzieci, które jak nikt inny potrafią świetnie się bawić wycinając różne kształty za pomocą foremek. Nie mówiąc już o ich zdobieniu kolorowymi lukrami i posypkami.
Kilka cennych rad
Ciasteczka bywają przeróżne. Można je robić nie tylko z ciasta kruchego, ale i francuskiego, ucieranego, parzonego (ptysiowego) czy też nawet drożdżowego.
Przy kruchych ciasteczkach masło do ich wykonania musi być bardzo dobrze schłodzone. Dzięki temu ciasteczka będą kruche i maślane.
Podczas robienia ciasteczek z ciasta francuskiego musimy pamiętać, że ciasto francuskie lubi chłód i gdy chcemy, by ciasteczka były delikatne i miały sporo warstw, najlepiej schłodzić je w lodówce nim zostaną włożone do piekarnika.
Idealne ciasteczka drożdżowe muszą być zrobione ze składników w temperaturze pokojowej, tak jak ciasteczka z ciasta ucieranego. Przed pieczeniem można je też schłodzić, by nie rozpłynęły się po blaszce.
Mam nadzieję, że ta książka kucharska zachęci Was do tworzenia domowych pyszności.
Życzę udanego pieczenia!