Świeże morele to jedne z najzdrowszych letnich owoców. Miąższ moreli zawiera dużą ilość witaminy K i C (jedna szklanka soku zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę), żelaza, tiaminy oraz betakarotenu.
Morele chronią nas przed infekcjami, w medycynie naturalnej wykorzystywane są do leczenia astmy, kaszlu oraz chorób kobiecych. Z pestek moreli powstaje olej, który jest wykorzystywany także do produkcji kosmetyków.
Morele kulinarnie nadają się do ciast, deserów, sosów do mięsa, klusek, bardzo często robimy z nich konfitury oraz nalewki.
W tej książce kucharskiej zbieramy ciekawe przepisy z użyciem moreli. Zapraszamy do wypróbowania proponowanych przepisów.
Ciasta z morelami
Ciasta z morelami ujmują swoim delikatnym smakiem i przyjemną słodyczą. Soczyste morele to doskonały dodatek między innymi do ciasta kruchego, tartaletek i ciasta biszkoptowego. Jaga85 dzieli się przepisami na swoje morelowe ciasto i pyszny morelowy torcik. Natomiast zewa inspiruje pomysłem na ciasto lawendowe z brzoskwinią i morelą.
Przetwory z moreli
Morele to owoce, z których wychodzą doskonałe przetwory. W zimowe wieczory słodkie dżemy i konfitury z moreli przypomną nam smak i zapach lata. Edytaha podaje przepis na dżem morelowy z żurawiną. Kasja1986 zdradza nam swoją recepturę na dżem morelowo-cytrynowy z kwiatem lawendy. Natomiast misia14 prezentuje swój pomysł na dżem morelowo-nektarynkowy.
Jeszcze więcej przepisów na ciasta, desery i dania z morelami znajdziecie w kategorii morele. Zachęcamy do skorzystania ze sprawdzonych pomysłów!