Dla wielu obiad bez mięsa to nie jest obiad, jednak bogactwo wegetariańskich potraw pokazuje, że można zjeść sycące i pyszne danie bez schabowego, czy kurczaka.
Przygotowanie mięsnych dań wymaga wprawy i znajomości mięsa i jego obróbki. Dania wegetariańskie mogą być zarówno proste, jak i skomplikowane oraz pracochłonne. Jednak nie wymagają one szczególnej wiedzy, która jest niezbędna przy obróbce poszczególnych rodzajów mięsa.
Dania wegetariańskie często są niezwykle różnorodne i zdrowe. To nie tylko sałatki i surówki. Coraz więcej dań bezmięsnych może być zbliżonych smakowo i wizualnie do tych z mięsem.
fot. Adobe Stock
fot. Adobe Stock
Przygotowanie mięsnych dań wymaga wprawy i znajomości mięsa i jego obróbki. Dania wegetariańskie mogą być zarówno proste, jak i skomplikowane oraz pracochłonne. Jednak nie wymagają one szczególnej wiedzy, która jest niezbędna przy obróbce poszczególnych rodzajów mięsa.
Dania wegetariańskie często są niezwykle różnorodne i zdrowe. To nie tylko sałatki i surówki. Coraz więcej dań bezmięsnych może być zbliżonych smakowo i wizualnie do tych z mięsem.
Co na obiad bez mięsa?
Poniżej znajdziesz dwa przepisy na pyszny obiad bez mięsa – steki z kalafiora oraz zapiekankę ziemniaczaną. Te dwa dania wegetariańskie są łatwe do zrobienia i nie wymagają wprawy w gotowaniu, są idealne na szybki i pożywny posiłek.fot. Adobe Stock
Obiad bez mięsa – steki z kalafiora
Składniki:- 1 główka kalafiora,
- 2 łyżki słodkiej papryki mielonej,
- 1 łyżeczka ostrej papryki wędzonej,
- 1 łyżeczka mielonego kuminu,
- oliwa,
- sól i pieprz.
- Kalafior dokładnie umyj i wykrój z niego plastry zaczynając od środka główki. Nie wyrzucaj resztek warzywa – możesz z nich zrobić ryż z kalafiora.
- Wymieszaj oliwę z przyprawami i nasmaruj powstałą marynatą plastry kalafiora.
- Przełóż steki z kalafiora na tacę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 25 minut.
- Steki z kalafiora muszą zmięknąć, ale uważaj, aby się nie przypaliły. Gotowe podawaj z kaszą, ziemniakami, albo jedz z ulubionym sosem, np. chimichurri.
fot. Adobe Stock
Obiad bez mięsa - zapiekanka ziemniaczana
Składniki:- 1 szklanka suchej zielonej soczewicy,
- ½ szklanki passaty pomidorowej,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 2 łodygi selera naciowego,
- 2 marchewki,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- ½ szklanki groszku zielonego,
- 6 dużych ziemniaków,
- ½ szklanki mleka,
- szczypta świeżego lub suszonego rozmarynu,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
- ½ kostki masła,
- sól i pieprz.
- Soczewicę zalej zimną wodą i odstaw na kilka godzin do napęcznienia.
- Ugotuj ją do miękkości, ale kontroluj, żeby się nie rozgotowała.
- Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę z drobno posiekanym czosnkiem. Następnie pokrój w kostkę marchew i selera. Podsmażaj, aż warzywa delikatnie zmiękną.
- Do warzyw dodaj soczewicę, a następnie passatę i koncentrat. Całość podgrzewaj jeszcze chwilę na patelni, a na końcu dodaj zielony groszek.
- Dopraw wszystko solą i pieprzem oraz tymiankiem i przełóż do formy do zapiekania.
- Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości. Jeszcze ciepłe ziemniaki zagnieć na gładkie puree z 4 łyżkami masła, gałką muszkatołową i mlekiem.
- Puree ziemniaczane rozłóż na wierzchu warzyw z soczewicą. Posyp ziemniaki rozmarynem i rozłóż kilka plasterków masła.
- Zapiekankę ziemniaczaną wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na 30 minut. Po tym czasie wierzchnia warstwa zapiekanki powinna być smakowicie zarumieniona.
fot. Adobe Stock