Książka kucharska Obiad bez mięsa – 21 prostych i sprawdzonych przepisów

Nie masz ochoty na mięso, albo potrzebujesz urozmaicenia codziennego menu? Sprawdź 21 propozycji na obiad bez mięsa.

Obiad bez mięsa – 21 prostych i sprawdzonych przepisów
fot. Adobe Stock
Dla wielu obiad bez mięsa to nie jest obiad, jednak bogactwo wegetariańskich potraw pokazuje, że można zjeść sycące i pyszne danie bez schabowego, czy kurczaka.

Przygotowanie mięsnych dań wymaga wprawy i znajomości mięsa i jego obróbki. Dania wegetariańskie mogą być zarówno proste, jak i skomplikowane oraz pracochłonne. Jednak nie wymagają one szczególnej wiedzy, która jest niezbędna przy obróbce poszczególnych rodzajów mięsa.

Dania wegetariańskie często są niezwykle różnorodne i zdrowe. To nie tylko sałatki i surówki. Coraz więcej dań bezmięsnych może być zbliżonych smakowo i wizualnie do tych z mięsem.

Co na obiad bez mięsa?

Poniżej znajdziesz dwa przepisy na pyszny obiad bez mięsa – steki z kalafiora oraz zapiekankę ziemniaczaną. Te dwa dania wegetariańskie są łatwe do zrobienia i nie wymagają wprawy w gotowaniu, są idealne na szybki i pożywny posiłek.

Kotlety z cukinii Wegetariańskie leczo
fot. Adobe Stock

Obiad bez mięsa – steki z kalafiora

Składniki:
  • 1 główka kalafiora,
  • 2 łyżki słodkiej papryki mielonej,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki wędzonej,
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu,
  • oliwa,
  • sól i pieprz.
Wykonanie:
  1. Kalafior dokładnie umyj i wykrój z niego plastry zaczynając od środka główki. Nie wyrzucaj resztek warzywa – możesz z nich zrobić ryż z kalafiora.
  2. Wymieszaj oliwę z przyprawami i nasmaruj powstałą marynatą plastry kalafiora.
  3. Przełóż steki z kalafiora na tacę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 25 minut.
  4. Steki z kalafiora muszą zmięknąć, ale uważaj, aby się nie przypaliły. Gotowe podawaj z kaszą, ziemniakami, albo jedz z ulubionym sosem, np. chimichurri.
Steki z kalafiora
fot. Adobe Stock

Obiad bez mięsa - zapiekanka ziemniaczana

Składniki:
  • 1 szklanka suchej zielonej soczewicy,
  • ½ szklanki passaty pomidorowej,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 2 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ½ szklanki groszku zielonego,
  • 6 dużych ziemniaków,
  • ½ szklanki mleka,
  • szczypta świeżego lub suszonego rozmarynu,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • ½ kostki masła,
  • sól i pieprz.
Wykonanie:
  1. Soczewicę zalej zimną wodą i odstaw na kilka godzin do napęcznienia.
  2. Ugotuj ją do miękkości, ale kontroluj, żeby się nie rozgotowała.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę z drobno posiekanym czosnkiem. Następnie pokrój w kostkę marchew i selera. Podsmażaj, aż warzywa delikatnie zmiękną.
  4. Do warzyw dodaj soczewicę, a następnie passatę i koncentrat. Całość podgrzewaj jeszcze chwilę na patelni, a na końcu dodaj zielony groszek.
  5. Dopraw wszystko solą i pieprzem oraz tymiankiem i przełóż do formy do zapiekania.
  6. Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości. Jeszcze ciepłe ziemniaki zagnieć na gładkie puree z 4 łyżkami masła, gałką muszkatołową i mlekiem.
  7. Puree ziemniaczane rozłóż na wierzchu warzyw z soczewicą. Posyp ziemniaki rozmarynem i rozłóż kilka plasterków masła.
  8. Zapiekankę ziemniaczaną wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na 30 minut. Po tym czasie wierzchnia warstwa zapiekanki powinna być smakowicie zarumieniona.
Zapiekanka wegetariańska z ziemniakami
fot. Adobe Stock