W wielu kuchniach świata przygotowuje sie małe , a nawet miniaturowe dania poprzedzające danie główne. W czasie, gdy kucharz przyrządza danie główne, goście nie moga przecież siedzieć przy pustym stole.
Miło jest wtedy przekąsić coś na zaostrzenie apetytu.
Te niewielkie przysmaki są również nie odzowne w czasie biesiadowania.
Podawane do wina, czy piwa są również piękną, apetyczną dekoracją stołu.
Japońskie sushi, niezwykle zdrowe przekąski z ryżu, surowej ryby z dodatkiem wasabi i sosu sojowego oraz glonów zrobiło wszak światową karierę.
Równie słynne są hiszpańskie tapas - małe smakowite przekąski podawane do lampki scherry, piwa lub wina.
Tapas przyrządza się z rybą, mięsem, warzywami. Podawane są one w małych miseczkach, na telarzach pokrojone na małe kawałki. Są tak kolorowe, apetyczne i kuszące, że trudno im się oprzeć
W kuchni staropolskiej również serwowano zakąski zarówno zimne jak i gorące.
Jako zimne podawano najczęściej auszpiki i galantyny oraz sałatki.
Na gorąco były to grzanki i paszteciki. Te tradycje podtrzymywane są szczególnie w okresie świątecznym.
W mojej książce znajdą się przekąski, które są fuzją fóżnych smaków od orientalnych, poprzez śródziemnomorskie do tradycyjnie polskich.