Sekrety udanego ciasta z truskawkami
Co musisz mieć, by przygotować smaczne ciasto z truskawkami? Oczywiście świeże i słodkie truskawki! Ten letni deser nie uda się, jeśli posiadasz bardzo wczesną krajową odmianę owoców, która - nie oszukujmy się - nigdy nie jest wystarczająco słodka.
W książce kucharskiej znajdziesz 30 różnorodnych przepisów na ciasta z truskawkami - wśród nich znalazły się zarówno serniki na zimno, jak i ciasta drożdżowe, tarty, biszkopty, torty, a nawet kopiec kreta!
Truskawki świeże czy mrożone?
Nie każde ciasto wymaga używania świeżych owoców - zwłaszcza po sezonie warto używać truskawek mrożonych. Mrożone truskawki doskonale nadają się do przygotowania sernika na zimno lub ciasta z galaretką - popularnego galaretkowca.
Świeże truskawki warto wykorzystać do przygotowania ciasta kruchego i ucieranego oraz do dekoracji tortu.