Kuchnia Polska to bogaty repertuar smaków, który
zachwyca swoją różnorodnością. Obecny charakter dań jest kwintesencją przenikania się wielu kultur oraz rozbiorowej historii państwa. W tradycyjnych potrawach
dostrzegalne są wpływy kuchni francuskiej, niemieckiej, rosyjskiej oraz żydowskiej.
Kuchnia polska uchodzi za dość treściwą, tłustą i przez to niezbyt zdrową, aczkolwiek
bardzo smaczną. Jej wizytówką są tradycyjne kotlety schabowe, pierogi z serem, żeberka w miodzie i przygotowywana z pieczołowitością, pieczona karkówka.
Ważnym kulinarnym akcentem kuchni polskiej są wyśmienite
zupy, które często pełnią rolę przystawki. Spośród całej gamy typowo polskich zup należy wyróżnić tradycyjną
pomidorową, żurek na zakwasie, doskonale przyprawiony barszcz czerwony oraz sycący, typowo niedzielny, rosół z kury.
Na stołach Polaków obok schabowego i pierogów, goszczą również potrawy, skomponowane ze składników, pochodzących z rodzimych ogródków.
Buraczki, ogórki kiszone, kapusta kwaszona – to przystawki, bez których spore grono Polaków nie wyobraża sobie posiłku.
Nie sposób opisać kuchni polskiej bez znakomitych deserów:
piernika z nutą przypraw korzennych; sernika, rozpieszczającego podniebienia swym cytrynowym posmakiem; starannie przygotowanego makowca oraz domowych pączków i faworków.
Idealnie dopełnienie każdego posiłku stanowią polskie nalewki, które przyrządzane są owoców z lokalnych upraw.
Nalewki malinowe, jeżynowe, wiśniowe i śliwkowe – to tylko kilka przykładowych smaków z bogatej gamy polskich domowych alkoholi.