Kuchnia Polska to bogaty repertuar smaków, który zachwyca swoją różnorodnością. Obecny charakter dań jest kwintesencją przenikania się wielu kultur oraz rozbiorowej historii państwa. W tradycyjnych potrawach dostrzegalne są wpływy kuchni francuskiej, niemieckiej, rosyjskiej oraz żydowskiej.

Kuchnia polska uchodzi za dość treściwą, tłustą i przez to niezbyt zdrową, aczkolwiek bardzo smaczną. Jej wizytówką są tradycyjne kotlety schabowe, pierogi z serem, żeberka w miodzie i przygotowywana z pieczołowitością, pieczona karkówka.

Ważnym kulinarnym akcentem kuchni polskiej są wyśmienite zupy, które często pełnią rolę przystawki. Spośród całej gamy typowo polskich zup należy wyróżnić tradycyjną pomidorową, żurek na zakwasie, doskonale przyprawiony barszcz czerwony oraz sycący, typowo niedzielny, rosół z kury.

Na stołach Polaków obok schabowego i pierogów, goszczą również potrawy, skomponowane ze składników, pochodzących z rodzimych ogródków. Buraczki, ogórki kiszone, kapusta kwaszona – to przystawki, bez których spore grono Polaków nie wyobraża sobie posiłku.

Nie sposób opisać kuchni polskiej bez znakomitych deserów: piernika z nutą przypraw korzennych; sernika, rozpieszczającego podniebienia swym cytrynowym posmakiem; starannie przygotowanego makowca oraz domowych pączków i faworków.

Idealnie dopełnienie każdego posiłku stanowią polskie nalewki, które przyrządzane są owoców z lokalnych upraw. Nalewki malinowe, jeżynowe, wiśniowe i śliwkowe – to tylko kilka przykładowych smaków z bogatej gamy polskich domowych alkoholi. 

Kuchnia polska

Barszcz czerwony

Barszcz czerwony

Barszcz jest zupą, która największą popularność ma w krajach Europy Wschodniej i Środkowej. Głównym jej składnikiem są buraki ćwikłowe. Jest nieodłącznym elementem Świąt Bożego Narodzenia. Ma mocno czerwony kolor, intensywny zapach i pikantny smak. Dobrym pomysłem jest barszcz z uszkami, bułeczkami z farszem grzybowym lub barszcz czerwony z ziemniakami, które sprawiają, że potrawa jest pożywna. Podstawą dobrej zupy jest zakwas na barszcz czerwony, który robi się błyskawicznie.

Kotlety mielone

Kotlety mielone

Do przygotowania tradycyjnych kotletów mielonych wystarczy zmielone mięso (wieprzowe, wieprzowo-wołowe lub indycze), namoczona bułka, cebula, jajko i przyprawy oraz składniki na panierkę (roztrzepane jajko i bułka tarta). Tą klasyczną wersję można wzbogacać o różnorodne dodatki, które nadadzą potrawie oryginalności i nowego smaku. Smaczną propozycją są kotlety mielone z pieczarkami, serem, boczniakami lub marchewką. Aby uniknąć smażenia, można przygotować kotlety mielone pieczone w piekarniku. Uformowane kotlety umieszcza się w naczyniu żaroodpornym, a następnie na każdym z kotlecików kładzie się małą kosteczkę masła. Potrawę wstawia się do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecze przez około 50 minut.

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane to potrawa robiona ze startych ziemniaków, smażonych na oleju lub smalcu. Do przygotowania potrawy potrzebna jest też cebula, jajka i niewielka ilość mąki. Placki ziemniaczane są najbardziej popularne w Europie Środkowej i Wschodniej. Danie należy jeść od razu po usmażeniu, ponieważ placki szybko tężeją. Najczęściej podaje się placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym lub gulaszem. Popularna jest też wersja na słodko z musem jabłkowym. Placki ziemniaczane z cukinią są natomiast zdrową przystawką.

Szarlotka

Szarlotka

Szarlotka tradycyjna, na bazie jabłek, smakuje najlepiej po nadaniu ciastu korzennego aromatu. Dodaje się do niej rodzynki, cynamon, goździki, przyprawę do piernika, wanilię, brązowy cukier. Można także przygotować szarlotkę z kruszonką, szarlotkę sypaną (nie wymaga pieczenia), szarlotkę z budyniem, pianką bądź bezą albo szarlotkę na kruchym cieście. Wspaniale smakuje także ciasto w wersji bezglutenowej oraz szarlotka z lodami waniliowymi lub śmietankowymi, polana gorącym sosem toffi.

Gołąbki

Gołąbki

Gołąbki dobrze warto przygotować na rodzinny obiad. Potrawę najczęściej podaje się same, z ziemniakami, ryżem albo kaszą oraz sosem pomidorowym. Na sparzony liść kapusty wykłada się farsz z usmażonego mięsa mielonego z dodatkiem cebuli, ryżu, pieczarek, ziół i przypraw. Całość zawija się w rulon tak, by boki kapusty były schowane do środka. Gołąbki można ugotować we wrzątku lub na parze, a także zapiec.

Kopytka

Kopytka

Kopytka ziemniaczane przygotowuje się z ugotowanych i zmielonych ziemniaków, mąki, jajek, soli. Po szybkim wyrobieniu ciasta formułuje się z niego wałeczki, a następnie romby. Można zrobić również kopytka z serem twarogowym lub kopytka ze szpinakiem albo z dynią. Po ugotowaniu we wrzątku kopytka wyjmuje się z wody łyżką cedzakową i podaje z sosem lub dodatkiem masła i skwarkami. Ciekawą wersją dania są także bezglutenowe i wegańskie kopytka z kaszy jaglanej.

Kluski śląskie

Kluski śląskie

Kluski śląskie przygotowuje się z ugotowanych i zmielonych ziemniaków oraz mąki ziemniaczanej. Oba składniki należy połączyć, a z powstałego ciasta uformować lekko spłaszczone kule. W każdej z nich robi się wgłębienie, co jest charakterystycznym znakiem klusek śląskich. Następnie surowe kule gotuje się we wrzątku z dodatkiem soli i oleju, aż wypłyną na powierzchnię. Może to potrwać kilka minut. Kluski śląskie najlepiej smakują same, z sosem (na przykład pieczarkowym), gotowaną modrą kapustą, surówkami bądź mięsem. Danie można podawać również ze: skwarkami, masłem, gulaszem lub zasmażką z bułki tartej.

Bigos

Bigos

Bigos to potrawa składająca się z kapusty i mięsa. Jest tradycyjnym daniem w kuchni Europy Wschodniej i Środkowej. Nazwa pochodzi od słowa „begossen”, czyli dolać. Jest wiele sposobów przygotowania potrawy, jednak wszystkie opierają się na świeżej kapuście kiszonej, różnych gatunkach mięsa oraz suszonych grzybów, śliwek i cebuli. Całość dusi się najlepiej kilka dni. Potrawę podaje się jako gorącą przystawkę lub danie główne. Ze względu na wysoką zawartość kapusty kiszonej, jedzenie bigosu zapobiega anemii i podnosi odporność organizmu.

Polecane przepisy do kategorii Kuchnia polska

Znaleźliśmy 1257 przepisów w kategorii Kuchnia polska

Tort brzoskwiniowy

Tort brzoskwiniowy

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Tort czekoladowo-kokosowy

Tort czekoladowo-kokosowy

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Tort ananasowo-czekoladowy

Tort ananasowo-czekoladowy

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Tort „wiśniowy”

Tort „wiśniowy”

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Tort „kisielowy”

Tort „kisielowy”

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Tort waflowy

Tort waflowy

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciasto z kremem budyniowym

Ciasto z kremem budyniowym

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Napoleonka na krakersach

Napoleonka na krakersach

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Stefanka bez pieczenia

Stefanka bez pieczenia

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Waflowy salceson

Waflowy salceson

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Salceson z herbatników

Salceson z herbatników

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Tort lodowy

Tort lodowy

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Torcik serowy

Torcik serowy

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

„Szyszki”

„Szyszki”

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Wafelki domowe

Wafelki domowe

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

„mleczna pianka”

„mleczna pianka”

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Faworki

Faworki

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ptysie

Ptysie

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: