Bób to pyszna roślina strączkowa, która jest znakomitym źródłem białka, a także kwasu foliowego. Doskonale zastępuje białko zwierzęce dla osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Sprzyja redukcji cholesterolu przez dużą zawartość błonnika. Zalet jedzenia bobu jest całe mnóstwo, warto chociaż poznać te 5 powodów, dla których warto jeść bób.
Sezon na bób trwa krótko - od końca czerwca do sierpnia. Warto więc zaopatrzyć się w większą ilość tego cennego warzywa i zrobić zapasy na zimę. Zobacz, jak mrozić bób i ciesz się jego smakiem oraz właściwościami nawet po sezonie!
Sprawdź ile gotować bób, aby miał odpowiednią konsystencję.
Jeśli przygotowujesz pastę z bobu warto gotować bób dłużej, aby był miękki i kremowy. Jeśli ze strączków ma powstać sałatka z bobem, dobrze gdyby ziarna były ugotowane al dente – będą wtedy jędrne i chrupiące.
Pasta z bobu to wspaniały dodatek do wielu dań, sprawdź ten pyszny, klasyczny przepis na hummus z bobu.
Sprawdź jakie warzywa na grilla sprawdzą się najlepiej!
Sezon na bób trwa krótko - od końca czerwca do sierpnia. Warto więc zaopatrzyć się w większą ilość tego cennego warzywa i zrobić zapasy na zimę. Zobacz, jak mrozić bób i ciesz się jego smakiem oraz właściwościami nawet po sezonie!
Jak gotować bób?
Gotowanie bobu sprawia wielu osobom kłopot. Niepotrzebnie! Trzeba jedynie stosować się do zasady – im starszy bób, tym wymaga dłuższego gotowania. Młode ziarna bobu potrzebują zazwyczaj 10 minut w gotującej wodzie, natomiast starsze trzymaj w garnku nawet 20 minut! Podstawą jest kontrolowanie zielonych strączków podczas obróbki termicznej. Kiedy skórka staje się pomarszczona, a ziarna miękkie wtedy jest odpowiedni moment na odcedzenie bobu. Warto zaznaczyć, że młody bób można jeść ze skórką, która ma w sobie najwięcej witamin i minerałów.Sprawdź ile gotować bób, aby miał odpowiednią konsystencję.
Jeśli przygotowujesz pastę z bobu warto gotować bób dłużej, aby był miękki i kremowy. Jeśli ze strączków ma powstać sałatka z bobem, dobrze gdyby ziarna były ugotowane al dente – będą wtedy jędrne i chrupiące.
Pasta z bobu to wspaniały dodatek do wielu dań, sprawdź ten pyszny, klasyczny przepis na hummus z bobu.
Sałatka z bobem – pyszne i sycące danie
Jeśli nie masz pomysłu na potrawę z wykorzystaniem bobu zrób sałatkę z bobem! To najprostsze danie, do którego możesz wykorzystać wiele dostępnych w lodówce składników. Taka sałatka z bobem może stanowić osobny posiłek, jeśli połączysz ją z sycącym źródłem węglowodanów. Pomysłem na lekkostrawny obiad lub kolację może być sałatka z bobem i kaszą gryczaną, albo sałatka z bobem, kuskusem i kurczakiem. Sałatka z bobem sprawdzi się świetnie także podczas grilla, jako dodatek do mięs lub warzyw z rusztu.Sprawdź jakie warzywa na grilla sprawdzą się najlepiej!
fot. Adobe Stock
Specjalnie dla ciebie zebraliśmy 15 autorskich przepisów, w których znajdzie się sałatka z bobem w różnych odsłonach. Smacznego!