Jak przygotować szaszłyki na grilla?
Wybierając składniki do szaszłyków na grilla ogranicza cię właściwie tylko wyobraźnia - zarówno mięso, jak i warzywa czy owoce, a nawet nabiał będą dobrym pomysłem.Które produkty warto użyć do zrobienia szaszłyków na grilla?
- owoce: jabłka, gruszki, truskawki, brzoskwinie, ananas, banan,
- sery: feta, kozi, camembert, halloumi,
- warzywa: cukinia, papryka, bakłażan, kukurydza.
Najpopularniejszym sposobem na szaszłyki na grilla jest połączenie na jednym patyku mięsa i warzyw. Obecnie na temat szaszłyków powstało już tyle wariacji, że chyba jedynym wspólnym mianownikiem pozostaje szpikulec, na który nabijamy produkty.
fot. Adobe Stock
Co trzeba wiedzieć o mięsie do szaszłyków na grilla?
Zanim nabijemy mięso na patyk, warto je odpowiednio zamarynować. Pomysłów na to, jak zrobić marynatę do mięsa jest wiele, jednak równie ważny jak przyprawy jest czas marynowania. Nie może być zbyt krótki, by kawałki mięsa odpowiednio wchłonęły smak - przynajmniej kilka godzin.Gotowe szaszłyki na grilla możesz polać wybranym sosem - doskonale sprawdzi się sos BBQ, musztardowy albo koperkowy - sprawdź jak zrobić sos koperkowy.
Wybór czasami bywa trudny - sprawdź z jakiego mięsa przyrządzić szaszłyki na grilla.
Poniżej znajdziecie 30 sprawdzonych przepisów na szaszłyki na grilla!