Co można zrobić z kalafiora?
Kalafiora warto piec, gotować (zwłaszcza na parze), a nawet jeść na surowo! Jednym z popularniejszych dań z kalafiora jest zupa kalafiorowa. Wariacji na jej temat jest mnóstwo, od tradycyjnej, z dużą ilością koperku po aksamitny krem wegański.
I choć wciąż na stołach w wielu domach króluje kalafior smażony w panierce (!), znamy też te bardziej wyszukane przepisy i chętnie po nie sięgamy!
Polecamy kotlety z kalafiora na 3 sposoby - wybierz kompozycję najlepszą dla siebie!
Dlaczego warto sięgać po kalafiora?
Kalafior to prawdziwa kopalnia witamin! Oprócz witamin C, K i E oraz witamin z grupy B jest bogatym źródłem wapnia, fosforu, potasu i magnezu. W dodatku kalafior jest niskokaloryczny (oczywiście bez dodatków!) i zawiera dużo błonnika. Zdecydowanie powinniśmy po niego sięgać także w trakcie odchudzania!
Kalafior jest także znany ze swoich właściwości antynowotworowych - obecny w tym warzywie sulforafan blokuje rozwój komórek rakowych. Ponadto wyrównuje poziom elektrolitów i reguluje poziom glukozy we krwi, dzięki czemu jest prawdziwym sprzymierzeńcem w walce z cukrzycą.
Jak ugotować kalafiora?
Kalafiora możesz ugotować w osolonej wodzie lub na parze. Zdecydowanie polecamy ten drugi sposób! Dzięki temu warzywo nie straci swoich cennych witamin.
Aby ugotowany kalafior był smaczny, pamiętaj, by nie gotować go zbyt długo - rozgotowany zachowuje się podobnie jak brokuł, czyli rozpada się i wygląda nieestetycznie, a także traci swój smak.