Gdy temperatura na zewnątrz znacząco wzrasta, zaczynamy szukać ochłody. Sięgamy wtedy chętniej po zmrożone napoje, lody oraz… zimne zupy!
Chłodniki to zdrowa i orzeźwiająca propozycja na obiad lub wieczorne spotkanie ze znajomymi na wspólnej kolacji. Łatwe do przygotowania zupy mogą mieć formę gęstego musu lub posiadać lżejszą konsystencję wypełnioną pokrojonymi warzywami lub owocami.
Choć dla niektórych jedyna jadalna zupa to ta dobrze podgrzana, latem niestety nie sprawi tyle przyjemności co zimą. Na chłodnik dajmy się skusić raz, a częściej i z dużą przyjemnością będziemy do niego powracać.
Chłodnik z warzyw
Do przygotowania tej tradycyjnej zupy, podawanej na zimno, zazwyczaj wykorzystujemy świeże warzywa. Do chłodników idealnie pasują ogórki, botwinka, cukinia, a nawet rzodkiewka. Wszystko to doprawione solidną garścią koperku, pietruszki i szczypiorku to prawdziwa bomba witaminowa! 2milutka podaje przepis na lekkostrawny chłodnik z cukinii. Jaga85 podsuwa pomysł na orzeźwiający, letni chłodnik. Można też jak ami91 przygotować energetyczny chłodnik z zielonych ogórków.
Chłodnik na różowo
Chłodniki powstałe na bazie botwniki, pomidorów czy rzodkiewki kuszą smakiem i kolorem. Zupy te mają w sobie mnóstwo witamin. Mysza75 przygotowała chłodnik z botwinki idealny na upalne dni. Iwa643 podaje przepis na smaczny chłodnik z pomidorów. Zaś czekoladka_m pokazuje, jak zrobić bardzo oryginalną zupę rzodkiewkową.
Chłodnik owocowy
Prawdziwą ucztą dla smakoszy z pewnością okażą się chłodniki owocowe. Rewelacyjne zupy na zimno powstają m.in. z truskawek, czereśni i wiśni. Warto tak jak Reniz przygotować owocowy chłodnik z leśnych jagód. Natka inspiruje przepisem na chłodnik z truskawek z piankami. Natomiast Ewa dzieli się pomysłem na chłodnik arbuzowo-trusawkowy.
Takie chłodniki to prawdziwe wybawienie podczas upalnych letnich dni. Zachęcamy do korzystania z zebranych przepisów i do dodawania Waszych pomysłów na pyszne chłodniki!